De AG Memorial Van Damme doet voor de voorlopig laatste keer dienst als finale van de Diamond League. De strijd om de diamanten kan vrijdag volledig losbarsten. Wij blikken op internationaal vlak vooruit aan de hand van tien duels.

Komt Morris in de buurt van haar meetingrecord?

Sandi Morris was drie jaar geleden op de AG Memorial Van Damme goed voor een onwaarschijnlijk meetingrecord van 5m00 in het polsstokspringen bij de vrouwen. Die prestatie is nog altijd het PR van de Amerikaanse, die afgelopen zomer één keer de beste was in de Diamond League met winst in Rabat. Katerina Stefanidi is de regende wereldkampioene én titelverdedigster in de Diamond League. De Griekse zal naast Morris ook moeten afrekenen met de onder een neutrale vlag uitkomende Anzehlika Sidorova en de Canadese Alysha Newman. Dat laatste duo bleek de afgelopen weken in topvorm te verkeren. Jennifer Suhr topt met haar 4m91 de ranglijst in 2019, maar die prestatie dateert ondertussen al van maart.

Strijd der titanen in zandbak

Het hinkstapspringen bij de mannen kan rekenen op drie absolute zwaargewichten. Will Claye torent dit seizoen boven alles en iedereen uit dankzij zijn waanzinnige 18m14. De derde performer aller tijden komt oog in oog te staan met Christian Taylor en Pedro Pablo Pichardo die respectievelijk de tweede en vijfde performers aller tijden zijn. Pichardo is de uittredende kampioen in de Diamond League. De voormalige Cubaan die sinds kort de Portugese kleuren verdedigt, zou de derde hond kunnen worden die met het been gaat lopen.

Het verspringen bij de vrouwen zal absoluut voor animo zorgen met waarschijnlijk een bijrol voor titelverdedigster Caterine Ibarguen, aangezien de Duitse Malaika Mihambo dit jaar duidelijk de betere is. Mihambo is met haar 7m16 goed voor de beste wereldjaarprestatie. De Duitse gaat haar eerste eindzege echter niet cadeau krijgen, aangezien regerend wereldkampioene Brittney Reese ook al voorbij zeven meter sprong deze zomer.

Heruitgave van Amerikaanse trials in de maak op baanronde? 

Op de baanronde bij de heren zal het Belgische publiek Jonathan Sacoor naar de WK-limiet proberen stuwen. De strijd voorin zal echter naar alle waarschijnlijkheid een heruitgave worden van de finale van de Amerikaanse trials waar Fred Kerley verrassende de beste was in een scherpe 43″64. Topfavoriet Michael Norman, die met 43″45 de snelste man van het jaar is tot nu toe, kende geen al te beste voorbereiding naar die trials door hamstringproblemen. De vraag rijst of Norman zich in Brussel kan herpakken tegen Kerley, die vorig jaar ook de beste was in de finale, toen wel in Zürich.

Fraser-Pryce versus Dina Asher-Smith op 100m

Dina Asher-Smith – Foto: Jeroen De Meyer

Shelly-Ann Fraser-Pryce deelt samen met Elaine Thompson de snelste tijd van het seizoen op de 100m. Thompson is er vrijdag niet bij, maar haar landgenote Fraser-Pryce wel. Uit Europese hoek wordt het uitkijken naar wat Dina Asher-Smith kan klaarspelen. Uiteraard wordt er ook het nodige verwacht van Marie-Josée Ta Lou en Blessing Okagbare. Titelverdedigster Murielle Ahouré verschijnt niet aan de start omdat ze niet genoeg punten verzamelde om deel te nemen aan de finale.

Stahl en Dacres klaar voor pittige strijd in discuswerpen

Daniel Stahl en Fedrick Dacres hebben in 2019 al voor uitzonderlijke duels in het discuswerpen gezorgd. Op de AG Memorial Van Damme is de inzet voorlopig het hoogst, alvorens ze in Doha strijden om de wereldtitel. Dacres is met zijn 70m78 de houder van het Diamond League-record. Stahl is dan weer goed voor de beste wereldjaarprestatie met 71m86. Het meetingrecord staat al 35 jaar op naam van de Tsjech Imrich Bugar. Hopelijk kan het duo onze landgenoot Philip Milanov naar de WK-limiet van 65m00 stuwen. Ook bij de vrouwen belooft het discuswerpen een mooi duel te worden met Sandra Perkovic als uitdager van de Cubaanse dames Denia Caballero en Yaimé Perez. Die laatste won vorig jaar in het Koning Boudewijnstadion.

Hoge horden altijd garant voor spektakel

Danielle Williams kon deze zomer al meermaals imponeren op de hoge horden bij de vrouwen. Met een beste wereldjaarprestatie van 12″32 maakt de Jamaicaanse het meeste aanspraak op de eindwinst in de Diamond League. Toch zal ze moeten oppassen voor wereldrecordhoudster Kendra Harrison en de Nigeriaanse Tobi Amusan. Bij de mannen geeft Omar McLeod forfait, waardoor titelverdediger Sergey Shubenkov de geknipte man lijkt om zichzelf op te volgen. De atleet die onder een neutrale vlag uitkomt, is echter op zoek naar zijn beste benen nadat hij op de Diamond League-meeting in Rabat stevig tegen de grond ging na een contact met McLeod. Daniel Roberts is de coming man. Het Amerikaanse toptalent was onlangs de beste op de Diamond League-meeting in Parijs en won ook de Amerikaanse trials. Bij de vrouwen is onze landgenote Anne Zagré al zeker van haar WK-ticket. Michael Obasuyi kan zich bij de mannen optrekken aan het deelnemersveld om nog acht honderdsten sneller te gaan dan ooit tevoren.

Cheruiyot tegen de Ingebrigtsens

Timothy Cheruiyot lijkt de gedoodverfde favoriet om zichzelf op te volgen als eindwinnaar in de Diamond League op de 1500m. De snelste man van het seizoen moet vooral opletten voor de Noorse broers Filip en Jakob Ingebrigtsen, die het de Oost-Afrikanen maar al te graag lastig maken. Ronald Musagala en Ayanlyeh Souleiman moeten ook in de gaten worden gehouden wanneer het om de knikkers gaat. Ismael Debjani hoopt dat het voorin snel zal gaan, aangezien hij 3’36″00 nodig heeft om naar Doha af te zakken. In een snelle koers is bovendien de olympische limiet van 3’35″00 niet ondenkbaar.

Hassan en Obiri kruisen nogmaals de degens

Sifan Hassan – Foto: Jeroen De Meyer

Sifan Hassan was in Zürich al goed voor de eindwinst op de 1500m. Vrijdag gaat onze noorderbuur op zoek naar haar tweede trofee, maar daarvoor zal de Nederlandse wel moeten afrekenen met de Keniaanse topfavoriete Hellen Obiri. Obiri is met haar 14’20″26 de snelste vrouw van het jaar, waardoor alle ogen op haar gericht zijn. Het wordt eveneens uitkijken of Konstanze Klosterhalfen opnieuw zo sterk uit de hoek kan komen. Vorige week werd ze namelijk tweede net na haar trainingsmaatje Hassan.

El Bakkali uit op revanche na gemiste kans vorig jaar

Soufiane El Bakkali gaat vol voor zijn eerste diamant, zeker aangezien zijn grootste belager Conseslus Kipruto niet in dezelfde vorm verkeert zoals vorig jaar. Toen snelde de Keniaan na een legendarische race, waarin hij de finish haalde op één spike, in extremis naar winst. Na een stressfractuur in het begin van de zomer is Kipruto duidelijk nog in mindere doen. De vraag is natuurlijk of hij de magie van vorig jaar kan terugvinden, om alsnog een gooi te doen naar zijn vierde opeenvolgende eindwinst. Uit Europese hoek wordt het uitkijken naar de straffe Spanjaard Fernando Carro die het Spaans record verpulverde op de Diamond League-meeting van Monaco.

Stuwen kogelstoters elkaar naar topprestaties op De Brouckèreplein?

Het niveau van het kogelstoten bij de mannen is het afgelopen jaar al indrukwekkend geweest. Drie heren maken op papier het meeste kans om morgen de diamant weg te kapen op het De Brouckèreplein. Tomas Walsh is naast titelverdediger ook de regerende wereldkampioen. Dit jaar moet hij echter onderdoen voor twee heren. De Braziliaan Darlan Romani is met zijn 22m61 vanop de Prefontaine Classic de beste kogelstoter ooit in de Diamond League. Die prestatie volstaat echter niet om de beste van het seizoen te zijn. Die eer is weggelegd voor de Amerikaan Ryan Crouser met 22m74. Verder komen er met Joe Kovacs Michal Haratyk en Darrell Hill nog drie heren aan de start die dit jaar al voorbij 22 meter wisten te stoten.

Een voorbeschouwing van de resterende internationale toppers en Belgen volgt morgen.