Sarah Lahti heeft de CrossCup-manche van Mol gewonnen. De Zweedse bleef Louise Carton met een tiental seconden voor. De Zwitserse Fabienne Schlumpf kwam nog erg dicht bij Carton, maar onze landgenote hield stand. Vierde en tweede Belgische werd clubgenote van Carton bij ACME, Zenobie Vangansbeke.

Vanaf het begin van de race rond het Zilvermeer werd duidelijk dat Lahti er zin in had. Carton, nog even de Europese kampioene bij de beloften in veld, haakte haar wagonnetje aan. De grote kloof was relatief snel een feit en de strijd om de ereplaatsen kon beginnen voor onder meer Vangansbeke, Sofie Van Accom, Stephanie Barnes, Ferahiwat Gamachu, Hanna Vandenbussche en de Zwiterse Schlumpf.

Ondertussen werd het leidersduo gesplitst, aangezien Carton meter per meter moest prijsgeven op Lahti, die afgelopen zomer een hele grote stap wist te zetten op de piste met onder meer een twaalfde stek op de 10.000m in Rio. Achteraf kwamen we te weten dat Carton erg veel last ondervond van steken in de buurt van het middenrif. De vogel was gaan vliegen en zo moest ze zich enkel nog focussen op haar tweede plaats. Schlumpf, die sterk kwam opzetten uit het achtervolgende groepje, probeerde nog, maar haar actie kwam net tekort. Het podium was gekend en de strijd rond de beste klasseringen van de Belgen kon losbarsten.

Zenobie Vangansbeke, die op de Relays in Gent een goede beurt maakte, kon Van Accom, eveneens sterk in Gent, afhouden en werd zo knap tweede Belgische. Na Van Accom volgden Gamachu, Barnes en Vandenbussche als respectievelijk vierde, vijfde en zesde Belgische atlete. Reacties volgen later deze week.

Carton verstevigde met haar tweede plek trouwens haar leidersplaats, waardoor ze met de groengekleurde leiderstrui naar de manche in Roeselare kan afzakken.