De CrossCup in Mol heeft zoals verwacht een buitenlandse winnares opgeleverd. Sarah Lahti nam al vroeg het commando in handen aan het Zilvermeer. De Zweedse zou gestaag haar voorsprong uitbouwen. Aan de finish had Lahti, die in 2016 ook al aan het feest was in Mol, 20 seconden bonus op de Nederlandse Silke Jonkman. Mieke Gorissen finishte op een handvol seconden van de tweede plaats. 

De eerste individuele CrossCup-manche van het seizoen heeft zoals verwacht een buitenlandse zege opgeleverd bij de senioren vrouwen. De Keniaanse Mauerine Cherotich ging als een bezetene tekeer in de aanvangsfase, maar het was de Zweedse Sarah Lahti die het commando overnam in de tweede ronde. Lahti, in 2016 al aan het feest in Mol, gooide er de beuk in en zou meteen een kloofje slaan.

De concurrentie was dus op achtervolgen aangewezen in de allereerste veldloop met een ‘silver label’ van de World Athletics Cross Country Tour op Belgische bodem. Mieke Gorissen rukte vanuit de achtergrond op naar de top vijf en zou in de slotfase zelfs het podium in zicht krijgen. De Nederlandse Silke Jonkman moest zich nog reppen om Gorissen van de tweede plaats te houden, maar de zege ging dus zoals verwacht naar Lahti. De snel gestarte Cherotich viel naast het podium. Eline Dalemans vervolledigde de top vijf.

Foto: Peter Wagemans

Lisa Rooms, vorige week nog aan het feest met AVLO op de Relays in Berlare, kende geen goede dag in het Molse zand. Rooms werd pas vierde landgenote en bolde een minuut na Gorissen over de finish. Al was Mol in het geval van de atlete ook een doorgedreven test om te evalueren of haar enkel voldoende hersteld was na afgelopen zondag. Rooms verzwikte haar enkel zwaar in de slotfase van de Relays.

Parewyck maatje te groot op korte cross

Mariska Parewyck bewees tijdens de CrossCup Relays al dat ze over een goed vormpeil beschikt aan het begin van het veldloopseizoen. Die lijn trok de atlete van EA vlot door in Mol. Parewyck liep de concurrentie op een hoopje tijdens de korte cross van 1500m. Ze haalde het voor de Franse Charlotte Mouchet en Lotte Scheldeman.