De lange crossen op de CrossCup aan het Zilvermeer in Mol hebben twee buitenlandse winnaars opgeleverd. De Nederlandse Julia van Velthoven profiteerde van een valpartij van Belgisch kampioene Mieke Gorissen om Mol op haar palmares te schrijven. Bij de mannen was de Duitser Samuel Fitwi een tikkeltje sterker dan een imponerende Michael Somers. 

De eerste individuele CrossCup-manche van het jaar heeft twee buitenlandse winnaars opgeleverd. De lange cross bij de vrouwen aan het Zilvermeer in Mol leverde geen grote verrassingen op. Na een eerder rustige aanvangsfase vond Mieke Gorissen het welletjes geweest iets voor halfkoers. De Belgische kampioene in het veld ging stevig aan de boom schudden. Alleen Eline Dalemans en de Nederlandse Julia van Velthoven wisten hun wagonnetje aan te haken. Lisa Rooms moest passen door het beukwerk van de Limburgse. In de voorlaatste ronde viel Gorissen letterlijk weg na een pijnlijke valpartij op de balken. De weg naar de zege lag zo open voor Van Velthoven.

In de strijd om plaats twee keerde Gorissen miraculeus terug om Dalemans nipt voor te blijven. De Russische Anna Tropina viel net naast het podium, gevolgd door Rooms en Florence De Cock. In het klassement van de CrossCup neemt Gorissen de fakkel over van de dames van AVLO, die na de Relays de leiderstrui in hun bezit hadden.

De lange cross bij de senioren mannen was voor de start al onthoofd. Robin Hendrix moest namelijk afhaken met keelpijn. Daardoor leek Samuel Fitwi de man om in de gaten te houden, aangezien de Duitser in 2018 al de beste was aan het Zilvermeer. Fitwi opteerde ondanks zijn favorietenrol voor een rustige start. Dat kon niet gezegd worden van onder meer Michael Somers en Simon Debognies. Ook belofte Guillaume Grimard toonde zich in de kopgroep, al moest de man van DCLA niet veel later met steken in de zij opgeven.

Fitwi was ondertussen aan een rush naar voren bezig. Somers had als enige een antwoord klaar op de versnelling van de Duitser. Debognies kreeg het knap lastig en zou in de slotfase zijn derde plaats verspelen aan een sterk oprukkende Nikolaï Saké. Voorin kraakte Somers na een zoveelste versnelling van Fitwi. De Duitser maakte zo voor de tweede keer het zegegebaar in Mol. Somers was een knappe tweede en was zo mogelijk nog meer tevreden om het podium met clubgenoot Saké te delen. De Nieuw-Zeelander Hamish Carson, ook lid van LYRA, vervolledigde de top vijf.