Morgen staat de eerste individuele CrossCup-manche van het winterseizoen gepland. Aan het Zilvermeer in Mol zijn de zandduivels aan zet. Bij de mannen verschijnt titelverdediger Isaac Kimeli niet aan de start. Kimeli geeft de voorkeur aan enkele trainingsweken. Daardoor wordt het uitkijken naar een duel tussen Robin Hendrix, Simon Debognies en de Duitser Samuel Fitwi. Bij de vrouwen belooft het een open strijd te worden met onder meer Mieke Gorissen, Lisa Rooms en een aantal Nederlandse atletes aan de start. Ook de korte crossen beloven spektakel op te leveren.

Twee weken na de CrossCup Relays staat traditiegetrouw de eerste individuele manche van het regelmatigheidscircuit in het veld gepland. De zandspecialisten kunnen zich morgen volop uitleven aan het Zilvermeer in Mol. Bij de mannen is titelverdediger Isaac Kimeli niet van de partij. Kimeli kende geen ideale voorbereiding op het winterseizoen door blessures in de nasleep van de Olympische Spelen en focust zich daardoor op trainingsarbeid tot de manche in Roeselare. Trainingsmakkers Robin Hendrix en Simon Debognies behoren daardoor tot de favorieten om mee te strijden voor de zege. Dat duo mag concurrentie verwachten van een voormalig winnaar, aangezien de Duitser Samuel Fitwi present tekent. Het lijdt geen twijfel dat ook namen zoals Michael Somers, Dieter Kersten en Guillaume Grimard een rol van betekenis zullen spelen.

Lisa Rooms en Eline Dalemans – Foto: Tomas Sisk

Bij de vrouwen is er minder sprake van uitgesproken favorieten. Ook hier zal de winnares van 2019 zichzelf niet opvolgen, aangezien Jasmijn Bakker niet aan de start verschijnt. Uit Belgische hoek wordt het onder meer uitkijken naar Lisa Rooms en Eline Dalemans, die met AVLO de beste waren op de Relays. Daarnaast maken ook Hanna Vandenbussche, Nina Lauwaert en Sofie Van Accom hun opwachting. Belgisch kampioene Mieke Gorissen heeft op de valreep haar deelname bevestigd. De grootste concurrentie mogen de Belgische dames wellicht uit Nederland verwachten met onder meer Julia van Velthoven en nationaal marathonkampioen Ruth van der Meijden.

De korte crossen kunnen zowel bij de mannen als bij de vrouwen een mooi schouwspel opleveren. Belgisch kampioen op de korte cross, Ruben Querinjean, is gezien zijn bijzonder sterke beurt op de Relays dé favoriet. Dat hoeft echter niet te betekenen dat niemand het vuur aan de schenen van de Luxemburgse youngster zal leggen. Stijn Baeten, Valere Hustin, Oussama Lonneux en Pieter-Jan Hannes zijn op papier podiumkandidaten. Bij de vrouwen treedt Europees indoorkampioene op de 1500m, Elise Vanderelst, aan. Vanderelst, die oppermachtig was als startloper tijdens de Relays, neemt het onder meer op tegen Belgisch kampioene op de korte cross, Lotte Scheldeman, Jenna Wyns en Camille Muls.

U kan de CrossCup van Mol live volgen op de website van Sporza vanaf 13u30. Zondagnamiddag volgt eveneens een korte samenvatting op televisie met daarin de hoogtepunten van de seniorenwedstrijden.

Ruben Querinjean (rechts) – Foto: Tomas Sisk