Rahel Daniel heeft tijdens de CrossCup in Hannuit het laken naar zich toegetrokken. De Eritrese maakte in het laatste stuk het verschil en hield aan de finish net geen handvol seconden over op Sarah Lahti, de nummer twee. Chloé Herbiet deelde haar wedstrijd goed in en kwam als vijfde en eerste Belgische over de meet. De atlete van WACO hield Lisa Rooms, de leidster in het CrossCup-klassement, nog net één seconde achter zich.

Vandaag zakten heel wat sterke landgenoten en buitenlanders af naar Hannuit voor de eerste CrossCup-manche van het jaar. Onder meer Rahel DanielSarah LahtiKeith Megan en Veerle Bakker namen het in een winters decor op tegen onze landgenoten.

Terwijl favorieten Daniel, Lahti en Megan meteen het hazenpad kozen na het startsignaal, kozen onder meer Lisa Rooms en Chloé Herbiet voor een rustigere aanvangsfase. Zij kregen voor het eerst dan ook geen 6.000m, maar 8.000m voor de kiezen.

Het trio voorin bleef mooi samen. Zelfs een valpartij van Daniel zorgde niet voor een schifting. De Eritreese knokte zich snel weer in de top drie en ging met haar metgezellen de laatste ronde in. In de slotfase was het eerst Lahti, de winnares van de manche in Mol, die aan de boom ging schudden. Haar aanval werd makkelijk beantwoord. Ook de Britse Keith waagde haar kans, maar tevergeefs. Toen Daniel een versnelling plaatste, viel de wedstrijd in zijn definitieve plooi. De winnares van de eerste editie van de World Athletics Cross Country Tour mocht ook in Hannuit zegevieren. Lahti finishte vier seconden later als tweede. Keith hield uiteindelijk de Nederlandse Bakker van het podium.

In de strijd voor beste Belgische gaf Rooms lang de beste indruk. De winnares van de manche in Roeselare liep het eerste deel van de wedstrijd voor Herbiet uit. De WACO-atlete kwam in het tweede deel echter sterk terug. bij het ingaan van de laatste ronde had zij zelfs enkele meters voorsprong op de leidster in het klassement. Ondanks de eindsprint van Rooms, kwam ze er niet meer voorbij. Herbiet finishte zo als vijfde en eerste Belgische. Ze mocht ook de LBFA-titel in ontvangst nemen. Rooms blijft wel nog steeds leidster in het klassement.

Annelies Nijssen de beste op korte cross

Op de korte cross gaf youngster Annelies Nijssen iedereen het nakijken. Nijssen liep lange tijd zij aan zij met Mariska Parewyck. Parewyck had echter geen antwoord op de versnelling die Nijssen in de laatste 300m uit haar spikes schudde. Het verschil aan de finish bedroeg uiteindelijk exact een handvol seconden. Lotte Scheldeman zat nooit helemaal mee voorin, maar won stelselmatig wel plaatsen. Het leverde haar nog net een plek op het podium op.