Aan het Zilvermeer in Mol wordt morgen de eerste individuele manche van de CrossCup beslist. Dankzij het ‘Silver Level’ van de World Athletics Cross Country Tour kan de organisatie rekenen op heel wat sterke buitenlanders. Michael Somers en Mieke Gorissen moesten vorig jaar nog nipt de duimen leggen voor de buitenlandse concurrentie. Zij zullen morgen maar wat graag de overwinning in eigen huis proberen houden.

Michael Somers liet tijdens de CrossCup Relays niet de allersterkste indruk na, al bewees hij vorig jaar met zijn tweede plaats dat het Molse zand hem goed ligt. Schrijf hem dus zeker niet af voor morgen. Daarnaast is het uitkijken naar de overstap van Ruben Querinjean van de korte naar de lange cross. Of we hem meteen voorin terugvinden, is maar de vraag. Querinjean neemt het namelijk ook nog op tegen routiniers als John Heymans en Clément Deflandre. Het duo etaleerde tijdens de relays al hun goede doen. Dat laatste kan ook gezegd worden van Tim Van de Velde die als slotloper één van de snelste tijden neerzette. Wie er niet bij is, is Guillaume Grimard. Hij liep tijdens de Relays een scheurtje van vijf centimeter op in de hamstring en is onvoldoende hersteld.

Onze landgenoten gaan echter moeten knokken voor de overwinning. De Oegandees Joel Ayeko en de Eritreër Samuel Habtom gaan hen ongetwijfeld het vuur aan de schenen leggen. Ayeko toonde in 2019 dat hij goed uit de voeten kan in het veld met een tiende plaats op het WK veldlopen. De 19-jarige Habtom kende een sterke zomer met brons op het WK junioren op de 5.000m en een zeventiende plaats op de 10.000m op het WK in Eugene.

Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen was Isaac Kimeli nog de beste in 2019. Bij de vrouwen moeten we al terug naar 2015 voor de laatste Belgische overwinning. Het was Louise Carton die toen als laatste mocht zegevieren. Ook dit jaar wordt het bijzonder moeilijk voor onze landgenoten om de buitenlandse concurrentie af te troeven. Zeker met de laattijdige toevoeging van de Zweedse Sarah Lahti, de winnares van 2016. Ook Anna Gosk is geen onbekende in Mol. De Poolse was in 2018 nog de beste en staat morgen eveneens aan de startlijn. Met de Keniaanse Maureen Cherotich en de Nederlandse Silke Jonkman wordt eveneens best rekening gehouden. Die laatste was recent nog goed voor winst op de 4 Mijl van Groningen.

Lisa Rooms werd in diezelfde wedstrijd in Groningen derde, maar heeft ongetwijfeld vertrouwen getankt uit haar sterke beurt tijdens de Relays. Ze zette over op de afsluitende 2800m de snelste splittijd van iedereen neer. Mieke Gorissen en Nina Lauwaert zullen echter meer in hun sas zijn nu het parcours ruim zes kilometer is. Ook Astrid Verhoeven en Chloé Herbiet krijgen in tegenstelling tot vorige week meer een parcours op maat en zijn dus niet kansloos. Eline Dalemans, vorig jaar nog knap derde, is morgen eveneens van de partij.

Op de korte cross treffen Mariska Parewyck en Lotte Scheldeman elkaar. Zij zullen ongetwijfeld meestrijden om de winst. Er zijn echter wel kapers op de kust. Het duo houdt best rekening met de Française Charlotte Mouchet. Bij de mannen wordt er vooral gekeken naar Valère Hustin en Ward Leunckens. Zij houden best ook rekening met de Nederlander Nick Marsman.