De Oegandees Joel Ayeko heeft de CrossCup in Mol met de nodige overmacht op zijn naam geschreven. Ayeko koos in de tweede ronde het hazenpad en zou alleen bedreigd worden door Michael Somers. Die laatste verzette hemel en aarde om het verschroeiende tempo van de Oegandees te volgen, maar dat bleek te hoog gegrepen. Ruben Querinjean vervolledigde het podium aan het Zilvermeer. 

De eerste individuele CrossCup-manche bij de senioren mannen heeft net zoals bij de vrouwen een buitenlandse winnaar opgeleverd. Nochtans waren het de jonge Belgen met onder meer Tim Van de Velde en Clément Deflandre die in de openingsronde het kopwerk voor hun rekening namen. De Oegandees Joel Ayeko was op papier de topfavoriet. Ayeko stond de afgelopen al op het podium van de World Athletics Cross Country Tour-wedstrijden met een gouden label in onder meer Cardiff en Bydgoszcz.

Aan het Zilvermeer zou Ayeko geen tegenstand dulden. Michael Somers deed wel zijn uiterste best om de Oegandees, die in het verleden nog goed was voor een top tien op het WK veldlopen, in het vizier te houden. De vogel was echter gaan vliegen.  Somers liet het hoofd niet hangen en kon ontspannen de tweede plaats verzekeren. In de slotronde kon hij zelfs hier en daar een jeugdige fan opvrolijken met een ‘high five’. Somers neemt ook de leiderstrui over in de tussenstand van de CrossCup.

Foto: Peter Wagemans

Deflandre moest in de strijd om het podium het onderspit delven tegen Ruben Querinjean, die voor het eerst de lange cross voor zijn rekening nam in de CrossCup. Het Luxemburgse veldlooptalent haalde zijn gram met een derde stek en neemt de leiding in het CrossCup-klassement bij de beloften. Deflandre en Lucas Da Silva vervolledigden de top vijf.

Delvoie haalt zijn gram op korte cross

Maxime Delvoie mocht voor het eerst in zijn carrière het zegegebaar maken in een individuele CrossCup-manche. Vorige week was hij nog aan het feest op de CrossCup Relays, vandaag vocht hij een verbeten strijd uit met Ward Leunckens en Lennert Dewulf. Daarin trok Delvoie – weliswaar nipt – aan het langste eind. De Nederlander Nick Marsman, in januari nog ei zo na aan het feest in Hannuit, viel net naast het podium.