De CrossCup-manche in Mol zorgde voor een internationaal getint podium op de lange cross en het nodige spektakel op de korte afstand. Er was naar goede gewoonte weer een opvallende rol weggelegd voor het Molse zand. Niet iedereen was daar even blij mee. Wij sprokkelden voor u enkele reacties.

Maxime Delvoie – winnaar korte cross

“Vooraf durfde ik zeker mikken op het podium, ook al was mij dat nog nooit eerder gelukt. Dat ik hier meteen win, is toch een verrassing voor mij. Dit geeft vertrouwen voor de CrossCup in Roeselare. Ik hoop mij daar echt te plaatsen voor het EK op de Mixed Relay, al wordt dat niet evident. Ik verwacht daar onder andere Ruben Verheyden en Stijn Baeten, die er vandaag niet bij waren, aan de start. Het wordt dus knokken voor een plaats.”

Mariska Parewyck – winnares korte cross

“Ik heb vertrouwen getankt uit de Relays, maar ik weet dat ik echt niet in zand kan lopen dus ik zat niet met de zege in mijn hoofd. Ik ben naar mijn gevoel redelijk rustig gestart, maar toch kwam ik snel aan kop. In het zand vind ik dit geen nadeel. Toen Charlotte Mouchet overnam, was er even lichte paniek. Ik heb echt moeten bijten om niet te moeten lossen. Vooraf dacht ik aan de derde plaats, dus deze overwinning is echt een verrassing. Hier heb ik van gedroomd. Ik ben duidelijk nog niet versleten. Hopelijk kan ik deze vorm doortrekken naar de rest van de crossen en nadien het indoorseizoen.”

Foto: Peter Wagemans

Joel Ayeko – winnaar lange cross

“Ik was heel blij met dit soort parcours. Ik verkies veel eerder het zand dan modder. Het is een eer om hier te kunnen winnen. De Belgen hebben het mij zeker niet makkelijk gemaakt. Maar ik had heel de wedstrijd vertrouwen in mijn eigen sterktes. Het mentale is belangrijk. Ik hoop zeker nog vaker aan de CrossCup deel te nemen.”

Sarah Lahti – winnares lange cross

“Winnen was vandaag het doel. Ik ben dus heel tevreden met deze overwinning. De eerste ronde heb ik voorzichtig afgetast. Ik wilde eerst voelen hoe sterk de Keniaanse atlete was. Als ik voelde dat ze moeilijk te kloppen was, dan had ik voor de tweede plaats gestreden. Al snel zag ik dat het tempo bij haar zakte en ik dichterbij kwam. Ze pikte ook niet aan toen ik passeerde, dus dan wist ik dat ik de sterkere was. Ik was wel verrast door de lange zandstroken hier in Mol. Het parcours was een pak zwaarder dan ik me kon herinneren. Maar ik had sterke benen, dus dat hielp. Tot en met het EK veldlopen ligt mijn focus zeker op het veldlopen.”

Michael Somers – tweede plaats lange cross, eerste Belg

“Het deed deugd hier weer een deftig niveau te kunnen tonen nadat ik tijdens de Relays in Berlare werd weggelopen. Vandaag heb ik bewezen dat je met marathontrainingen nog steeds een hoog tempo aankan. Enkel die extra versnelling op het einde ontbreekt. Dat kan in Roeselare in mijn nadeel spelen, maar ik ga mij niet laten kennen. Het doel is nog steeds om mij te plaatsen voor het EK.”

Foto: Peter Wagemans

Mieke Gorissen – derde plaats lange cross, eerste Belgische

“Zo’n start in het zand is wel echt niets voor mij. Het was een meevaller toen ik merkte dat de anderen ook behouden van start gingen. Toch moest ik mezelf verplichten om niet rond mij te kijken, want dan zou ik zien dat ik redelijk achteraan hing. Dat wilde ik niet weten. Zeker niet met al die topatletes aan de start. Ik had nooit verwacht nog bij de Keniaanse dame te kunnen komen. Het was dankzij de speaker dat ik wist dat het gaatje op haar helemaal niet zo groot was. Toch heb ik op dat moment mijn eigen tempo vastgehouden en niets geforceerd. Ik ben supercontent met deze prestatie. Vorige week wilde mijn motor maar niet aanslaan, maar dat hebben mijn trainer en ik goed aangepakt. En ik ben deze keer ook niet gevallen. Dat was eveneens een overwinning.”

Ruben Querinjean – derde plaats lange cross, tweede Belg

“Voor iemand die van de korte cross komt was dit lang. We zijn vrij snel gestart en ik merkte dat ik het moeilijk had. Ik besloot een beetje te temporiseren zodat ik me daarna weer kon herpakken. Ik word hier wel eerste belofte, maar naar mijn gevoel kon ik beter. Dat zal ik de volgende wedstrijden proberen bewijzen. Van mijn EK-selectie ben ik normaal al zeker. De manche in Roeselare neem ik er weliswaar graag bij.”

Eline Dalemans – vijfde plaats lange cross, tweede Belgische

“Ik heb boven de verwachtingen gepresteerd. Ik had mijzelf echt niet zo hoog ingeschat, zeker niet in dit gezelschap. Na de wedstrijd kwam iedereen mij proficiat wensen, dus dat is een teken dat ik echt tevreden moet zijn met deze prestatie. Ik ben natuurlijk iemand die graag door het los zand loopt. Dat is echt mijn ding en ik heb daar in tegenstelling tot velen weinig problemen mee. Maar elk parcours is anders en in Roeselare zullen we eerder modder onder onze voeten krijgen, dus ik kan niet zeggen dat ik daar met meer vertrouwen aan de start zal staan. Ik blijf met de voetjes op de grond staan.”

Foto: Peter Wagemans