De CrossCup Relays liggen ondertussen twee weken achter de rug. Traditiegetrouw is het twee weken later tijd voor de eerste individuele manche in Mol. Het parcours langs het Recreatiedomein Zilvermeer mag zondag het kruim van de Belgische veldlopers verwelkomen. Bovendien maken een aantal sterke buitenlandse atleten hun opwachting.

Bij de mannen wordt het uitkijken naar een eerste duel tussen Bashir Abdi en Jeroen D’hoedt. Beide heren toonden in Gent al een staaltje van hun kunnen, maar zullen tijdens de 9km in het zand ongetwijfeld een verbeten duel uitvechten. Het winnende trio van OEH op de Relays in Gent, bestaande uit Thomas De Bock, Simon Debognies en Isaac Kimeli, werkt momenteel een stage af in Zuid-Afrika. Hen zien we pas terug in Roeselare.

Voor de dichte ereplaatsen lijkt het een strijd te gaan worden tussen onder andere Soufiane Bouchikhi, Steven Casteele, Dieter Kersten, Yannick Michiels, Kim Ruell, Michael Somers, en Sam Valgaeren. Verder loopt ook Jesse Stroobants zijn laatste veldloop. Zijn afscheidsinterview vindt u hier. Uit buitenlandse hoek zullen de Belgen een vette kluif hebben aan de winnaar van vorig jaar, de Keniaan Alex Kibet. De derde van vorig jaar, de Oostenrijker Andreas Vojta, tekent eveneens present. Ook Dame Tasama zou onze landgenoten het vuur aan de schenen kunnen leggen. Hetzelfde kan gezegd worden over onze noorderbuur Jesper Van Der Wielen, die van Mol een traditie gemaakt heeft.

De favorieten van Atletieknieuws bij de mannen:

*** Kibet, D’hoedt, Abdi
**   Ruell, Bouchikhi, Michiels, Vojta
*     Casteele, Kersten, Somers, Valgaeren, Van Der Wielen
Joker: Tasama

Carton op eenzame hoogte

Sofie Van Accom (links) - Foto: Peter Wagemans
Sofie Van Accom (links) – Foto: Peter Wagemans

De wedstrijd bij de vrouwen over 5,5km lijkt een kolfje naar de hand van Louise Carton te gaan worden. De atlete, die met ACME op de Relays al mocht zegevieren, kan zo ook haar leidersplaats verstevigen. In afwezigheid van Veerle Dejaeghere, die afgelopen zondag nog de beste was op de halve marathon in Dordrecht, kan het een leuke wedstrijd in de wedstrijd worden. Zenobie Vangansbeke, clubgenote van Carton, toonde haar snelle benen in Gent en zou wel eens kunnen meebikkelen voor een podiumplaats. Sofie Van Accom liet tijdens de Relays de snelste tijd op de 3km optekenen en zal dus zeker een rol van betekenis spelen. In haar buurt vinden we ongetwijfeld Imana Truyers, Hanna Vandenbussche en Renée Eykens terug. Almensh Belete maakt normaliter ook haar opwachting. Grote vraag lijkt hier vooral of Belete in vorm is om bovenstaande dames bij te benen.

Uit buitenlandse hoek verwachten we de Zweedse Sarah Lahti, de Zwitserse atletes Tresch en Schlumpf en de Nederlandse Andrea Deelstra in de voorste gelederen.

De favorieten van Atletieknieuws bij de vrouwen:

*** Carton
**   Van Accom, Vangansbeke, Schlumpf, Lahti
*      Belete, Truyers, Vandenbussche, Tresch

De eerste korte cross bij de mannen staat ook geprogrammeerd. De deelnemerslijst geeft niet veel prijs, maar Ismaël Debjani, Ali Hamdi en Tarik Moukrime, voor het eerst in de kleuren van RESC en Brecht Bertels zullen ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen.