Nafi Thiam miste het WK door een achillespeesblessure en moet zoals verwacht ook de 47ste Allianz Memorial Van Damme aan zich voorbij laten gaan. Dertien wereldkampioenen waaronder Femke Bol, Mondo Duplantis en Shericka Jackson zakken wel af naar Brussel. Ook 21 Belgen mogen het beste van zichzelf geven in het Koning Boudewijnstadion.

Volgende week strijkt de Diamond League  met de Allianz Memorial Van Damme neer in Brussel. Tijdens de Urban Memorial op donderdag 7 september is het Muntplein het toneel voor een kogelstootcompetitie van het allerhoogste niveau. Wereldkampioene Chase Ealey wordt er uitgedaagd door Sarah Mitton, de zilveren medaillewinnares van Boedapest. Op vrijdag 8 september zal een bataljon internationale sterren het opgesmukte Koning Boudewijnstadion in vuur en vlam proberen zetten. Behalve de 50.000 nieuwe stoeltjes in het nationale stadium, is vooral de gloednieuwe state of the art piste heuglijk nieuws. Shericka Jackson en Jakob Ingebrigtsen krijgen dus de perfecte omstandigheden voorgeschoteld om de wereldrecords op de 200m en de 2.000m onder vuur te nemen. Ook het wereldrecord polsstokspringen staat weer op losse schroeven met Mondo Duplantis aan de start. Femke Bol en Yaroslava Mahuchikh zijn slechts twee van de vele andere supersterren die in Brussel hun WK-vorm willen doortrekken.

Een eerste hoogtepunt zou er al net voor het Diamond League-programma kunnen komen. Belgische marathontrots Bashir Abdi valt het Europees record op de 10.000m aan. Dat staat op 26’46″57 en behoort toe aan Abdi’s vriend en idool Mo Farah. Nafi Thiam zal er door haar achillespeesblessure niet bij zijn, maar het thuispubliek kan rekenen op een grote hoop nationale toppers om de atletiekavond te kleuren. Hieronder vindt u de Belgische atleten die deelnemen aan de Memorial Van Damme. De aangekondigde WK-medaillewinnaars vindt u terug op de website van de organisatie.

•    400m (DL): Alexander Doom – Dylan Borlée
•    400m: Robin Vanderbemden -Julien Watrin – Florent Mabille
•    2000m (DL): Ismael Debjani – Ruben Verheyden – Jochem Vermeulen
•    10.000m: Bashir Abdi
•    Polsstokspringen (DL): Ben Broeders
•    100m (DL): Rani Rosius
•    200m (DL): Delphine Nkansa
•    400m (DL): Cynthia Bolingo
•    400m: Helena Ponette – Imke Vervaet – Camille Laus – Kylie Lambert
•    1500m (DL): Elise Vanderelst
•    400m horden (DL): Hanne Claes
•    Hoogspringen (DL): Merel Maes
•    Verspringen: Noor Vidts