De Allianz Memorial Van Damme leverde topprestaties op van Belgen en internationale sterren. 37.000 toeschouwers zagen het wereldrecord en het Belgisch record sneuvelen op de 2.000m. Cynthia Bolingo bezorgde het Koning Boudewijnstadion een delirium door de Diamond League-reeks op de 400m te winnen in een knaltijd. Reacties van enkele smaakmakers lees je hier.

Cynthia Bolingo – winnares 400m in 50″09

“Winnen op de Memorial is onbeschrijfelijk. In die laatste rechte lijn voelde ik iets wat ik nog niet vaak heb mogen meemaken. Ik stond er dankzij het publiek niet alleen voor en werd echt gedragen. Ze hebben mij zo veel liefde gegeven, daar was ik van onder de indruk. Die emoties zijn uniek en we moeten dankbaar zijn dat we in België iets hebben dat zo speciaal is. De laatste rechte lijn was zenuwslopend, ik wist dat ik terugkwam maar had geen idee of het genoeg zou zijn. De chrono is heel goed, mijn tweede prestatie ooit en heel dichtbij de 49″. Dat geeft vertrouwen voor volgend jaar.”

“Het lichaam wordt moe en het managen van mijn kuitblessure is geen makkelijke opgave. Ik vond het heel moeilijk om in Boedapest de finale van de relay te moeten missen en heb sindsdien ook twee andere wedstrijden moeten afzeggen. We moeten verstandig zijn en keuzes maken in functie van de Spelen. Vroeger had ik altijd een tijd in het hoofd als doel, maar die heb ik nu gelopen dus ik weet het even niet. Momenteel probeer ik dus van elke wedstrijd te genieten. Dat Camille Laus me een 12 op 10 geeft voor dit seizoen? Camille Laus heeft altijd gelijk!”, lacht de Cheetah. “Zelf geef ik dit seizoen een 9,5/10, het was fantastisch maar er is nog ruimte om te groeien richting perfectie.”

Jakob Ingebrigtsen – Wereldrecord over 2.000m (4’43″13)

“Records breken is altijd leuk, en deze keer telt het blijkbaar wel als een echt ‘wereldrecord’ en niet als ‘world best’. Ik was een beetje ziek, maar het ging eigenlijk heel goed. Dit was niet het moeilijkste record dat ik al heb gepakt. Ik kreeg heel veel hulp van de hazen, ze deden nog meer dan ik had durven denken.”

Ruben Verheyden – Belgisch record over 2.000m (4’52″37)

“Na het WK zei ik dat ik hier het BR wilde verbeteren. Mijn ouders waren daar niet blij mee want ze vonden dat ik te veel druk over mijzelf afriep. Ik wist echter dat ik sneller kon dan 4’55” (Het BR van Christophe Impens stond op 4’56″10; red.). Mijn plan was dus om het pak zolang mogelijk te volgen en ondertussen de wedstrijd onder de Belgen te proberen winnen. Ergens vind ik het jammer dat mijn seizoen erop zit, want ik voel mij nog heel goed en had graag de olympische limiet gelopen. Mentaal is het vat wel zo goed als leeg. Dit seizoen is zonder twijfel mijn beste ooit. Alles waar ik van droomde, heb ik kunnen bereiken.”

Bashir Abdi – DNF over 10.000m

“Ik kreeg vandaag een fantastische kans om voor een thuispubliek te lopen en ik heb ze niet benut. Ik heb te weinig met spikes op de piste getraind en dat breekt me zuur op want ik kwam maar niet in mijn ritme. Uitstappen was een pijnlijke beslissing, maar er viel voor mij niets meer te rapen. Op training gaat het erg goed en ik voelde mij top de laatste paar dagen. Het is vooral jammer dat ik hier geen ritme heb kunnen opdoen richting de marathon van Chicago.”

Mondo Duplantis – Winnaar polsstokspringen met 6m10

“Ik zit met gemengde gevoelens. De nieuwe piste is fantastisch en ik had het publiek graag een record gegeven. De sprongen waren vandaag nogal slecht, zelfs mijn laatste op 6m23. Het was heel nipt, maar het was niet mijn beste werk. Toen ik gewonnen spel had, voelde ik mij klaar om het wereldrecord te pakken. Ik maakte de keuze om via een tussenstap op 6m10 naar die hoogte te gaan en dat heeft mij misschien net het wereldrecord gekost.”

Yaroslava Mahuchikh – Winnares hoogspringen met 2m00

“Geen PR, jammer want daar ging ik vandaag voor. Ik ben wel blij dat ik bij mijn eerste poging over 2m00 ben gegaan. Op 1m91 en 1m94 maakte ik foutjes terwijl het mijn bedoeling was om fris aan de hoogste sprongen te beginnen. De Allianz Memorial Van Damme is belangrijk voor mij omdat ze mij ook doorheen het jaar ondersteunen. Wat mij betreft dus zeker tot volgend jaar. Na het seizoen ga ik eindelijk nog eens terug naar Oekraïne.”

Shericka Jackson – Winnares 200m in 21″48

“Hier lopen vandaag voelde heel goed. Ik ben blij met mijn race en met het feit dat ik dit geweldige publiek iets heb kunnen tonen. Het helpt enorm wanneer de toeschouwers je zo luid aanmoedigen. Plezier hebben is belangrijk voor mij en dat heb ik vandaag gedaan. Sinds 2016 ben ik hier vrijwel elk jaar geweest en de ervaring is altijd zo positief. Nu rest er mij nog één wedstrijd om voor dat record te gaan en dat zal ik met overgave doen.