Renée Eykens (20) beleefde dit jaar de zomer van haar leven. Ze nam zowel deel aan het EK als aan de Olympische Spelen. Vooral die laatste was een absolute voltreffer. Ze stootte er op de 800m door naar de halve finale met een persoonlijke beste van 2’00”00. Het zou daarom niet verwonderlijk zijn als ze in december benoemd wordt tot belofte van het jaar 2016. Vorig weekend startte ze het nieuwe seizoen alvast met een overwinning op de veldloop in Bonheiden.

Dag Renée! De zomer ligt intussen achter ons. Hoe kijk je terug op jouw fantastische Olympische Spelen in Rio?

“Het is nog altijd een beetje onwerkelijk wat er deze zomer allemaal gebeurd is. Rio was een droom en die kunnen ze mij nooit meer afnemen. Ik ben dan ook meer dan tevreden over afgelopen zomer, beter had ik hem niet kunnen wensen.”

Na drie weken rust zijn de batterijen hopelijk weer opgeladen voor een nieuw seizoen. Hoe gaat het nu met jou?

“Ik heb inderdaad 3 weken rust genomen, en voor het eerst ook 3 weken lang niet gelopen. Dat was ook echt nodig na fysiek en mentaal zo’n zware zomer. Zelfs nu voel ik dat nog. Zo stilletjes aan valt alles wel weer in zijn plooi maar dit jaar vraagt het net iets meer tijd dan voorgaande jaren.”

Renée Eykens - Foto: Johnny De Ceulaerde
Renée Eykens – Foto: Johnny De Ceulaerde

Wat zou je deze winter graag willen bereiken op veldloopgebied?

“Deze winter nemen we de tijd die we nodig hebben om mijn basis opnieuw te leggen met het oog op komende zomer. Ik ga wel wat crossen lopen, maar die vat ik dan vooral aan om mijn weerstand op te bouwen.”

Heb je ook al eens naar de indoorlimieten gekeken voor het EK? Een haalbare kaart?

“Die heb ik zeker gezien, maar indoor en outdoor is dag en nacht verschil en mag je niet met elkaar vergelijken. Indoor ligt mij niet goed en het risico op blessures ligt er hoog, dus indoorwedstrijden ga ik normaal gezien niet lopen.”

Vorig weekend heb je de cross in Bonheiden op jouw naam geschreven. Met welk gevoel heb je jouw eerste race verteerd?

“Het is natuurlijk superfijn om je veldloopseizoen op deze manier te openen! Ik heb enorm afgezien maar dat is de bedoeling natuurlijk.”