De Russische 800m-loopster Maria Savinova hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. Is dit nu goed of slecht nieuws voor de Nederlandse Yvonne Hak, die op de EK-finale van 2010 aan Savinova het goud verloor maar toch dolblij was met haar zilveren medaille. “Een gouden glans is goed, maar hij had natuurlijk helemaal van goud moeten zijn”, reageert ze bij de NOS.

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom, het antidopingagentschap WADA vraagt de internationale atletiekbond IAAF om Rusland te schorsen en alle Russische atleten te bannen uit competities totdat het land zijn antidopingbeleid op orde krijgt. Meer nog, enkele Russische toppers hangt zelfs een levenslange dopingschorsing boven het hoofd wegens systematisch dopinggebruik en corruptie. Maria Savinova lijkt vooralsnog de grootste naam. De 800m-specialiste veroverde op de Olympische Spelen in Londen een gouden medaille. Verder werd ze wereldkampioene in 2011, wereldindoorkampioene in 2010, en deed ze het ook op Europees toneel voortreffelijk met Europees indoorgoud in 2009 en outdoorgoud in 2010. Aan die laatstgenoemde titel wordt er in de Nederlandse pers veel aandacht besteed. Op dat EK in Barcelona wist Savinova immers de Nederlandse Yvonne Hak van het goud te houden. Haar zilveren medaille krijgt plots een gouden randje. Ook de bronzen medaillewinnares van toen, de Britse Jenny Meadows, schuift wellicht een plaatsje op, en reageerde reeds op Twitter. “Ik heb altijd al het vermoeden gehad, maar eindelijk heb ik de bevestiging gekregen dat de Russische atletiekfederatie mij de mooiste momenten uit mijn carrière heeft ontnomen”, aldus Meadows. En Hak zit het met hetzelfde gevoel als Meadows. “Ik was toen zo blij met zilver”, zegt ze op de site van de NOS. “Het was een waanzinnig toernooi en een waanzinnige ervaring. Maar het had gewoon goud kunnen zijn. Hoe mooi was dat geweest.”

De kans bestaat dat de resultaten van Savinova binnenkort geschrapt worden, en dat Hak dus de gouden medaille krijgt. Maar het magische moment dat de Europese kampioene realiseert dat het binnen is, wanneer ze bij de tonen van het volkslied kan stralen op het hoogste podium, krijgt ze natuurlijk nooit meer terug.  “Het is niet zoveel waard meer als er nu een gouden medaille op de deurmat valt. Maar ik wil hem wel hebben natuurlijk.”

Beluister het volledig audiogesprek met Yvonne Hak op de site van de NOS.