De invasie van Rusland in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de atletiekwereld. World Athletics heeft namelijk zowel Rusland als Wit-Rusland geweerd van alle grote internationale competities. Dat heeft de Internationale Atletiekfederatie zelf bekendgemaakt in een statement. De sancties voor beide landen gelden voor onbepaalde duur.

De Russische invasie in Oekraïne laat zich voelen in de sportwereld. Nadat eerder al voetbaltoernooien en andere sporten  de inval van Rusland veroordeelden, volgde gisteren ook een statement mét sancties van World Athletics. De Internationale Atletiekfederatie weert namelijk alle atleten, juryleden en ondersteunend personeel uit Rusland én Wit-Rusland van alle mogelijk internationale competities.

In het geval van de uitsluiting van Russische atleten worden de atleten die onder neutrale vlag uitkomen ook het slachtoffer van de genomen maatregelen. Komende vrijdag staat in Oman een groot teamkampioenschap in het snelwandelen op de planning. Het merendeel van de Wit-Russische en Russische delegatie onder neutrale vlag kan daardoor meteen opnieuw haar valiezen pakken.

De invloed van de sancties kan grote proporties aannemen, aangezien er ook op het WK indoor in Belgrado géén plaats is voor atleten met een Russische of Wit-Russische achtergrond. In dat geval kunnen er zelfs mogelijk nieuwe WK-tickets opduiken voor Belgische atleten door middel van de World Ranking. De duur van de sancties is voorlopig onbepaald.

Het volledige statement met quotes van Sebastian Coe en Renaud Lavillenie kan u hier nalezen.