Het zal u wellicht niet ontgaan zijn, de Russische atletiek zit in bijzonder slechte papieren. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft het IAAF aanbevolen de Russische atletiekfederatie ARAF tijdelijk te verbannen uit de atletieksport wegens de corrupte praktijken die ze de laatste jaren op het vlak van doping hebben uitgevoerd. Het nieuws sloeg in als een bom, en net als de buitenlandse pers gingen ook de Belgische journalisten op zoek naar reacties. Svetlana Bolshakova kwam aan het woord bij Sporza, Kim Gevaert reageerde bij VTM.

Svetlana Bolshakova heeft Russische afkomst en is tevens opgeleid in Rusland. Ze springt echter al geruime tijd voor België en zo veroverde ze brons op het EK in Barcelona, waar overigens ook het een en ander zou zijn foutgelopen. “Het is heel spijtig dat mijn geboorteland zo in het nieuws komt”, reageert ze bij Sporza. “Dit is geen goeie zaak voor de atletiek. Als atlete die hard traint, voel je je bedrogen.” Beluister het volledige audiofragment hier.

Kim Gevaert, die in 2008 op de Olympische Spelen in Peking zilver won met de 4x100m-estafetteploeg, en nota bene daar enkel Rusland moest voorlaten, kwam aan het woord bij VTM. “Er zijn altijd momenten geweest waar ik mijn vragen bij heb gehad. Ook in Peking werden er vraagtekens geplaatst bij het Russische team.” Het volledige videofragment van VTM, waar ook Wilfried Meert reageert op de problematiek vindt u hier.