Eunice Kirwa (35) is voorlopig geschorst wegens het gebruik van EPO, dat werd gisteren door de Athletics Integrity Unit (AIU) bevestigd. De Bahreinse marathonloopster liep in 2016 nog naar het zilver op de Olympische Spelen in Rio. Ook de huidige Aziatische kampioene op de 800m kreeg een schorsing aan haar broek.

De naam Eunice Kirwa doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen. De marathonloopster met Keniaanse roots verkreeg in 2013 de Bahreinse nationaliteit. Twee jaar later stond ze als derde op het podium van het WK in Peking. In 2016 doet ze nog straffer en wordt ze tweede op de Olympische Spelen, na de Keniaanse Jemima Sumgong. Zij werd in 2017 betrapt op EPO, maar mocht haar gouden medaille houden.

Nu gaat ook de zilveren medaillewinnares voor de bijl. Gisteren werd bevestigd dat Kirwa een voorlopige schorsing heeft staan. Bij welke controle ze positief werd bevonden is nog niet geweten, wél dat er in het A-staal EPO werd teruggevonden. Het B-staal moet nog onderzocht worden. Ook de Indische Gomathi Marimuthu (30) werd positief getest. De halve fondloopster werd betrapt op norandrosteron.