World Athletics heeft gisteren in een persbericht meegedeeld dat het re-integratieproces van de Russische Atletiekfederatie RusAF is stopgezet. RusAF moest voor 1 juli een eerste schijf van een boete betalen aan World Athletics, goed voor zo’n 5 miljoen dollar. Die betaling volgde niet, waardoor de Internationale Atletiekfederatie genoodzaakt is om maatregelen door te voeren. Daardoor mogen Russische atleten onder een neutrale vlag niet langer in actie komen op het internationale toneel.

Midden maart sprak World Athletics klare taal over de blijvende dopingproblematiek in de Russische atletiekwereld. De Russische Atletiekfederatie RusAF kreeg een boete opgelegd van maar liefst 10 miljoen dollar. De helft van dat bedrag moest voor 1 juli overgemaakt worden aan de Internationale Atletiekfederatie. De Russen betaalden de boete niet bij gebrek aan financiële middelen. Daardoor verdwijnt het gunstregime voor ‘cleane’ Russische atleten onder een neutrale vlag ook voor onbepaalde duur.

RusAF wordt sinds eind 2015 geweerd van grote afspraken nadat het grote dopingnetwerk in het land werd blootgelegd. Sindsdien kunnen Russische atleten alleen in actie komen indien ze bewijzen kunnen voorleggen dat ze hun sport op beoefenen zonder het gebruik van verboden middelen. Op het afgelopen WK in Doha waren die atleten onder een neutrale vlag goed voor maar liefst vijf medailles, met goud voor Anzhelika Sidorova en Mariya Lasitskene in respectievelijk het polsstok- en hoogspringen. In principe was het aantal ANA-atleten al gelimiteerd tot slechts tien op de Olympische Spelen van Tokio. Voldeed RusAF niet aan de voorwaarden, dan zou er in theorie geen enkele atleet onder neutrale vlag aan de start van de Spelen komen.

Sergey Shubenkov behoort ook tot het kransje ANA-atleten – Foto: Golazo

Later deze maand volgt tijdens een algemene vergadering van World Athletics meer duidelijkheid over de blijvende problematiek in Rusland. Voorzitter Sebastian Coe reageerde kort in het persbericht. “We zijn erg teleurgesteld door het gebrek aan progressie bij RusAF. De federatie laat haar atleten in de steek. We hebben er alles aan gedaan om atleten onder een neutrale vlag zoveel mogelijk kansen te geven én RusAF te helpen met de re-integratie, maar die inspanningen zijn voorlopig vruchteloos”, aldus de Brit.