Het coronavirus zet de sportwereld op zijn kop. Veel atleten kunnen niet meer intensief trainen en competities worden massaal afgelast, maar brengt corona ook de eerlijke sportbeoefening  in gevaar? Dopingcontroles lijken onverzoenbaar met de strenge maatregelen van de overheid. Toch zal dit volgens het WADA en het Vlaamse NADO geen vrijgeleide zijn voor dopingzondaars.

Het WADA maakt bekend dat covid-19 het antidopingbeleid stevig verstoort. In een nieuwsbrief delen ze mee dat de algemene volksgezondheid een grotere prioriteit is dan de strijd tegen doping. Structurele dopingtests zijn voor landen in lockdown onmogelijk. Volgens de voorzitter van het Amerikaans antidoping-agentschap, Travis Tygart vormt het een gevaar voor de integriteit van de sport. “Covid-19 zet het dopingbeleid ernstig onder spanning. Het zou naïef zijn om te denken dat niemand misbruik zou maken van de situatie om hier later voordeel mee te doen.”

Rusland en Canada maakten al bekend dat ze tijdens de crisis tijdelijk geen dopingtests meer zullen uitvoeren. Deze beslissing van de dopinggrootmacht Rusland roept internationaal vragen op. Ook het uitblijven van dopingtests in andere landen is verontrustend. In een recente poll van Athletics Association geeft maar liefst 80% van de bevraagde atleten aan dat ze enorm bezorgd zijn.

Witold Bańka, de president van het WADA, waarschuwt dat dopingzondaars ook op andere manieren kunnen worden opgespoord. Atleten worden nog steeds verplicht om hun whereabouts te registreren, en via het biologisch paspoort kan het WADA de bloedwaarden over lange termijn in de gaten houden. Het WADA houdt in de gaten waar er tests worden geschrapt, om die later in te halen. Extra aandacht  zou gaan naar de mogelijke deelnemers aan de Spelen van Tokio.

Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, waarschuwt dopingzondaars. Op de Duitse zender ARD wijst Coe erop dat atleten niet moeten denken dat ze zich in een test-quarantaine bevinden. “Mijn nadrukkelijke boodschap aan die atleten luidt: zie deze situatie niet als een opschorting van de integriteit van de sport.”

Sebastian Coe – Foto: Golazo

De Belgische antidoping-agentschappen volgen het WADA, zij stellen de algemene volksgezondheid boven de eerlijke sport. Marc Van der Beken van NADO Vlaanderen vertelt dat de pandemie  structurele testen en in-competitietesten onmogelijk maakt. “Toch houden we de vinger aan de pols bij atleten die al verdachte bloedwaarden bezaten voor de coronacrisis”, zegt hij aan Atletieknieuws. “Ons personeel bestaat uit professioneel opgeleide dokters, zij kennen de regels van hygiëne maar al te goed.” Als controleurs toch testen uitvoeren moeten ze de social distancing respecteren.

NADO Vlaanderen hoopt de weggevallen tests zo snel mogelijk in te halen, liefst al tegen midden mei. Van der Beken verwacht niet dat atleten deze crisis zien als een mogelijkheid om met doping te experimenteren. “De meeste atleten staan amper op trainingsmodus, behalve lopers en fietsers dan.” Op de vraag of deze coronacrisis een grote invloed heeft op de wereldwijde strijd tegen doping verzekert hij: “Elk land heeft een nationaal anti-dopingagentschap met eigen maatregelen. Het WADA heeft geen wereldwijd verbod op dopingcontroles uitgeroepen, wij moeten maximaal testen, binnen de richtlijnen van de overheid weliswaar.”

Maura De Troyer voor Atletieknieuws.