Het is van de Olympische Spelen geleden dat er nog een groot atletiektornooi plaatsvond in het magische Vogelneststadion in Peking. Vandaag, zeven jaar na de Spelen, ging het wereldkampioenschap atletiek van start. Door het grote tijdsverschil met China zijn het helaas enkel de nachtuilen of vroege vogels onder ons die kunnen genieten van de volledige ochtend- én avondsessie. Indien u niet tot de voorgaande categorie behoort, of gewoon nog eens een overzicht wilt van alle prestaties van de dag, dan bent u hier aan het juiste adres. In dit stukje verzamelen we de opmerkelijkste prestaties van de niet-Belgen, met daarbij ook nog extra aandacht voor onze noorderburen. Hoe brengen de Nederlanders het er van af en slagen ze er opnieuw in ons te kloppen in de medaillestand? Vergeet dus zeker niet om tot helemaal onderaan te scrollen!

⇒Marathon mannen           

Het kampioenschap werd zoals gewoonlijk vroeg gestart met de marathon, onze landgenoot Abdelhadi El Hachimi werd zestiende. Over zijn wedstrijd kan u hier meer lezen.

⇒Zevenkamp vrouwen

Nafissatou Thiam kwam zowel in de ochtend- als avondsessie aan de bak voor haar zevenkamp. Haar dag kan je herbeleven via onze live-updates hier. Morgen werkt ze haar tweede en laatste dag af.

Kwalificaties hamerslingeren mannen

Geen verrassingen in het hamerslingeren bij de mannen, titelfavoriet Pawel Fadjek gooide in zijn tweede worp 78m38 ver, goed voor een rechtstreekse kwalificatie. Zijn grootste concurrent Kristziàn Pars kwam niet voorbij de 77 meter, wat goed was voor een rechtstreekse finaleplaats, maar 75m37 volstond uiteindelijk aangezien slechts twee atleten voorbij de kwalificatienorm van 77 meter gooiden.

Kogelstoten vrouwen

Het kogelstoten bij de vrouwen werd gewonnen door de Duitse Christina Schwanitz, zij stootte de kogel 20m37 ver en bleef daarmee de struise Chinese Lijiao Gong voor. Michelle Carter pakte voor Amerika het brons.

Reeksen 3000 meter steeple mannen

Bij de 3000 meter steeple mannen zou normaal gezien een Belg aan de start staan, maar een enkelblessure gooide voor Jeroen D’hoedt roet in het eten, daarover leest u hier meer. Topfavorieten Evan Jager, Jarius Birech en Ezekiel Kemboi, lieten het niet aan hun hart komen, zij plaatsten zich makkelijk voor de finale later deze week. De Fransman Yoann Kowal, die in 2014 nog Europees kampioen werd nadat zijn landgenoot Mehkissi-Bennabad gediskwalificeerd werd wegens onsportief gedrag, heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale. Kowal werd derde in de eerste reeks maar in de andere reeksen werd een stuk sneller gelopen.

Reeksen 1500 meter vrouwen

Ook bij de vrouwen op de 1500 meter geen verrassingen. Kersvers wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba won haar reeks makkelijk en ook haar concurrentes Sifan Hassan, Dawit Seyaum en Abeba Aregawi plaatsten zich voor de halve finales.

Reeksen 800 meter mannen

U raadt het al, ook geen verrassingen bij de mannen op de 800 meter. De verhoudingen op papier werden werkelijkheid op de piste. Nijel Amos uit Botswana, Mohammed Aman uit Ethiopië en David Rudisha uit Kenia wonnen elk hun reeks en stoten met alle andere snelle mannen door naar de halve finales.

David Rudisha - Foto: André Zehetbauer
David Rudisha – Foto: André Zehetbauer

Reeksen 100 meter mannen

Heel wat deelnemers op de 100 meter bij de mannen, en ook heel wat snelle tijden, hoe kan het ook anders? Usain Bolt (9.96) en Justin Gatlin (9.83) wonnen beiden al uitbollend hun reeks. Naast hen liepen nog zes andere atleten onder de tien seconden. Voor ouderdomsdeken Kim Collins zit het er nu al op, hij kwam tot 10″16 en werd pas vijfde in zijn reeks.

Reeksen 400 meter horden mannen

Spannende taferelen bij de 400 meter horden mannen, Michael Bultheel plaatste zich héél nipt voor de volgende ronde, alles daarover leest u hier.

Kwalificaties polsstokspringen mannen

De jonge Arnaud Art verdedigde de Belgische eer in het polsstokspringen, maar slaagde er niet in om zich te kwalificeren. Over zijn prestatie leest u hier meer. Torenhoog favoriet Renaud Lavillenie had genoeg aan één sprong, hij sprong bij zijn eerste sprong van de dag meteen over de kwalificatiehoogte van 5m70. Wat gaat dat geven in de finale?

Kwalificaties hink-stap-springen vrouwen

De eersten die de zandbak in Peking mochten betreden, waren de vrouwen van het hink-stap-springen. Olympisch kampioene Caterine Ibarguën had maar één sprong nodig om voorbij de kwalificatieafstand te gaan. Haar concurrentes Olga Saladuhka en Hanna Knyazyeva-Minenko deden net hetzelfde.

10.000 meter mannen

Bashir Abdi stapte helaas uit tijdens de 10.000 meter, hij zou een scheurtje hebben gevoeld in zijn hamstring en verliet halfweg de wedstrijd. Over zijn prestatie en de overwinningsronde van Mo Farah leest u hier meer.

Oranje sterk vanaf de eerste dag

Met 23 atleten is de Nederlandse atletiekploeg opnieuw flink vertegenwoordigd in Peking. Vandaag kwamen meteen al zeven Nederlandse atleten in actie. Thijmen Kupers beet de spits af op de 800m. De bronzen medaillewinnaar van het afgelopen EK indoor maakte al snel de wedstrijd hard, liep vrijwel de volledige wedstrijd gretig voorin om dan in de laatste rechte lijn te constateren dat nog vijf atleten hem voorbijsnellen. Enkel de eerste drie gingen rechtstreeks door, maar Thijmens 1’46″70 bleek uiteindelijk nog voldoende om mee te gaan met de snelste verliezende tijden. Minder stress was er voor de Nederlandse dames op de 1500m. Zonder nodeloos krachten te verspelen plaatsten zowel Sifan Hassan (overwinning in 4’09″52) als Maureen Koster (4de in 4’04″55) zich voor de halve finale. Ook Churandy Martina mag zich opmaken voor de halve finales. Martina, de laatste jaren geteisterd door verschillende pijntjes en nog altijd niet 100% fit, kwam op de 100m na een moeilijke start aardig op gang om aan de zijde van Usain Bolt binnen te komen als derde in 10″06.

Nadine Visser - Foto: Erik Van Leeuwen
Nadine Visser – Foto: Erik Van Leeuwen

En dan was er ook nog de zevenkamp met drie jonge dames van Oranje. Het was Nadine Broersen, die met haar 25 lentes overigens het minst ‘jong’ is van het drietal, die met medailleambities aan de start kwam. Tot aan de 200m verging het Broersen meer dan degelijk, maar in het afsluitende nummer van dag 1 bleef ze bijna een volle seconde boven haar record, wat haar uiteindelijk terugbracht naar plaats 7 in de tussenstand. Zo ontgoocheld was Broersen, zo blij was Nadine Visser. De nog altijd maar 20-jarige atlete van Bart Bennema (tevens trainer van ene Dafne Schippers) scoorde twee PR’s en benaderde ook tweemaal haar bestwaarden wat haar uiteindelijk op een 3de plek bracht in de tussenstand. Visser heeft ondanks haar jeugdige leeftijd al heel wat ervaring en blijft voorzichtig. “Mijn doel was en blijft een top 8-plaats“, aldus Visser. Anouk Vetter verging het tot slot iets minder goed. Met haar 22 jaar is Vetter één jaartje ouder dan Thiam, maar met haar 6de plek in Götzis bleef ze onze landgenote wel al voor eerder dit seizoen. Dit is nu niet het geval; Vetter kende een moeilijke aanloop naar het kampioenschap en met haar 15de plek in de tussenstand weet ze nog niet of ze morgen er nog een tweede dag aanbreit.