Na de marathon eerder vandaag was ook het tweede langste loopnummer, de 10.000 meter, toe aan haar finale op de eerste dag van het wereldkampioenschap. De Brit Mo Farah won zoals verwacht de wedstrijd na een verschroeiende laatste ronde van 54 seconden. Onze landgenoot Bashir Abdi stapte iets voor halfweg koers uit de wedstrijd.

Meteen na de start trok de Keniaan Kamworor goed door, het leek er even op dat het van in het begin een snelle wedstrijd zou worden maar na 400 meter zakte het tempo. We zagen ook meteen Mo Farah naar water grabbelen, het was 32 graden in het vogelneststadion, en de Brit had het duidelijk warm. Bashir Abdi volgde toen nog rustig achteraan de groep.

Na een eerste kilometer van 2:52, ging het tempo weer de hoogte in. Het Keniaanse team sleurde daarna nog eens aan de kop van de wedstrijd en zo werd het pak op een lint getrokken. Vervolgens viel het tempo niet meer stil, met een doorkomst van 8’15 na 3000 meter en 13’48 halfweg kregen heel wat atleten het moeilijk om het Keniaanse trio Tanui, Kamworor en Muchiri te volgen. Opeens ook geen Bashir Abdi meer in de koers, hij stapte iets voor het vijf-kilometerpunt uit.

En zo gingen de Kenianen verder met hun uitputtingsslag. Enkel trainingspartners Mo Farah en Galen Rupp konden volgen. Farah schoof af en toe op naar de koppositie, maar trok nooit door en zo ging de wedstrijd beslist worden in de laatste ronde. Het mentale spelletje kon beginnen.

Mo Farah en Galen Rupp (links) trainen beiden bij Alberto Salazar, en staan bekend om hun snelle laatste ronde.- Foto: Wikimedia Commons
Mo Farah (nr3-midden) en Galen Rupp (nr13-links) trainen beiden bij Alberto Salazar, en staan bekend om hun snelle laatste ronde.- Foto: Wikimedia Commons

Het tempo zakte ook niet meer in de tweede helft van de wedstrijd, de Keniaanse trein bleef gas geven en zo werd bijna elke ronde afgelegd in 64 à 65 seconden. Met nog twee ronden te gaan ging het tempo nog verder omhoog en wanneer de bel klonk ging Farah er als een speer vandoor. Rondje 54.14 en de klus was geklaard voor de Brit, de Kenianen Kamworor en Tanui werden respectievelijk tweede en derde.