Het WK is werkelijk voorbij gevlogen en we zijn jammer genoeg al bij onze laatste ‘Oranje Special’ (van dit jaar) aanbeland. Vanaf dag 1 hebben wij de Nederlandse prestaties meer dan andere jaren in de gaten gehouden en het bleek meer dan de moeite waard. Met een gouden en een zilveren plak van Dafne Schippers en een bronzen van Sifan Hassan gaan onze noorderburen ons dan wel vooraf in de medaillestand, ook de Belgen mogen terecht fier zijn op een nieuwe wereldtopper, Philip Milanov!

De Nederlanders hadden vandaag nog één landgenote om naar uit te kijken: Susan Kuijken. Nadat de 29-jarige Nijmeegse al een knappe tiende plek behaalde op haar normaliter beste afstand, de 10.000m, wou ze zich ook op de 5.000m laten zien. Ondanks een moeilijke voorbereiding acteerde Kuijken opnieuw op hoog niveau, al was ze al van bij het begin af aan op achtervolgen aangewezen. Twee Japanse dames drukten immers meteen het gaspedaal in en namen een vijftal atletes mee in hun spoor. Daarbij enkel Afrikaanse dames en geen Kuijken, die even later het voortouw nam van de achtervolgende groep. Het bleek echter al te laat, want de kloof was al serieus uitgediept. Kuijken volharde en kwam uiteindelijk als achtste over de streep in 15’08″00. Hiermee doet ze even goed als twee jaar geleden geleden in Moskou, toen bleven twee Amerikaanse dames haar echter nog voor waar nu het enkel Afrikaanse dames waren. Kuijken toonde zich achteraf toch lichtjes teleurgesteld aangezien ze zich graag ook in de voorste debatten had gemengd, maar als ze richting Rio wel gezond kan blijven is ze ervan overtuigd dat ze daar nog beter zal presteren.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Ethiopische Almaz Ayana, zij tekende met 14’26″82 voor een kampioenschapsrecord.

Zo, onze laatste Oranje Special zit erop. Wij hopen dat u met veel plezier (elke dag) onze round-ups heeft gelezen en misschien wel tot volgend jaar bij het EK in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, voor een nieuwe Oranje Special.