Het is van de Olympische Spelen geleden dat er nog een groot atletiektornooi plaatsvond in het magische Vogelneststadion in Peking. Deze week, zeven jaar na de Spelen, vindt het wereldkampioenschap atletiek er plaats. Door het grote tijdsverschil met China zijn het helaas enkel de nachtuilen of vroege vogels onder ons die kunnen genieten van de volledige ochtend- én avondsessie. Indien u niet tot de voorgaande categorie behoort, of gewoon nog eens een overzicht wilt van alle prestaties van de dag, dan bent u hier aan het juiste adres!

⇒ Marathon vrouwen

Amper één wedstrijd deze ochtend in Peking: de marathon bij de vrouwen. Omstreeks half acht plaatselijke tijd gingen de vrouwen van start voor hun 42 kilometer en 195 meter. Net zoals bij de mannen werd er een strijd voorspeld tussen het Keniaanse en Ethiopische team. En zo gezegd zo gedaan; naarmate de wedstrijd vorderde losten alle Europese en Aziatische atleten in de kopgroep tot enkel de Afrikanen overbleven. Op een kleine tien kilometer van de finish bleef voor Kenia enkel Helhah, Sumgoing en Kiplagat over, aan Ethiopische kant bleven enkel Mare Dibaba (geen familie van de befaamde Genzebe Dibaba) en Tigist Tufa over. De ex-Keniaanse Kirwa, die voor Bahrein uitkomt, vervolledigde de kopgroep. Bij het ingaan van de tunnel naar het stadion begon Dibaba aan haar eindsprint, enkel Kiprop kon in eerste instantie volgen, maar in de laatste rechte lijn moest ook zij zich gewonnen geven.

⇒ Finale hoogspringen mannen

Het hoogspringen bij de mannen werd een hele ongewone finale, gewonnen door de Canadees Derek Drouin. Drouin ging net als de Chinees Guowei Zhang en de Oekraïner Bohdan Bondarenko foutloos tot 2m36. Geen van hen, en ook topfavoriet Mutaz Essa Barshim niet, ging over 2m36 en zo werd een een ‘jump-off’ gehouden zonder Barshim omdat hij op 2m29 twee pogingen nodig had. Het principe van een jump-off is simpel: elke springer krijgt een kans op de laatste hoogte waar ze al driemaal op faalden, faalt iedereen opnieuw, dan gaat de lat telkens twee centimeter naar beneden tot iemand wel goed springt. En zo begonnen de drie lange mannen op 2m36, waar ze opnieuw faalden. Drouin ging daarna als eerste over 2m34, en later bleek hij ook de enigste. Resultaat? Drouin pakt goud voor Canada en Zhang en Bondarenko nemen elk hun eigen zilveren medaille mee naar huis.

Derek Drouin - Foto: Erik van Leeuwen
Derek Drouin – Foto: Erik van Leeuwen

⇒ Finale speerwerpen vrouwen

De finale van het speerwerpen bij de vrouwen werd zoals verwacht gewonnen door een Duitse atlete, maar niet door diegene die iedereen verwacht had. Kathrina Molitor won met een weergaloze worp van 67m69, haar landgenote en topfavoriete  Christina Obergföll moest tevreden zijn met een worp van 64m61 en een vierde plaats. De Chinese  Huihui Lyu kreeg het zilver rond haar hals. Sunette Viljoen uit Zuid-Afrika vervolledigde het podium.

⇒ Finale 5000 meter vrouwen

Na haar titel op de 1500 meter leek Genzebe Dibaba vandaag bijna zeker van de titel op de 5000 meter. De Ethiopische won enkele dagen geleden zonder veel moeite haar eerste wereldtitel op dit kampioenschap, maar vandaag was dat helaas niet het geval. Na een trage eerste helft trok haar landgenote Almaz Ayana stevig door, waardoor Dibaba meter bij meter verloor en op het einde nog voorbij gesneld werd door haar andere landgenote Senbere Teferi. Ayana won uiteindelijk in 14’26″83, Dibaba en Teferi volgden op een kleine twintig seconden. De Nederlandse Susan Kuijken werd achtste, meer daarover leest u in onze Oranje Special.

⇒ Finale 1500 meter mannen

Asbel Kiprop won makkelijk de 1500 meter bij de mannen, de Keniaan volgde heel de wedstrijd attent achteraan de groep om pas in de laatste 200 meter iedereen voorbij te gaan. Met zijn indrukwekkende lange passen hield hij zijn landgenoot Elijah Motonei Managoi en de Marokaan Abdalaati Iguider af in de laatste rechte lijn.

⇒ Finale 4×400 meter vrouwen

Geen wereldtitel voor Amerika op de 4×400 meter bij de vrouwen, wel voor Jamaica. Het zag er een lange tijd heel goed uit voor het Amerikaanse quartet, zeker nadat Allyson Felix op en over Jamaica ging in de derde ronde. Felix liep 47″72 over haar baanronde, goed voor de derde snelste 400 meter ooit in een estafette bij de vrouwen. Maar in de laatste rechte lijn viel Francena Mccorory helemaal stil waardoor Jamaica alsnog won. Groot-Brittanië werd derde.

⇒ Finale 4×400 meter mannen

Onze Belgian Tornados moesten het vandaag zonder Dylan Borlée doen in de finale van de 4×400 meter, maar ze deden het daarom niet slecht! Ze slootten het WK af met een knappe vijfde plaats. Meer informatie over hun wedstrijd vindt u hier.