Nafi Thiam, woensdag nog altijd maar 21 geworden, mocht al meteen aan de bak in Peking. Na El Hachimi op de marathon was zij de tweede Belgische die in actie kwam. Om 9u00 plaatselijke tijd (3u00 in België) begon ze aan haar eerste proef, de 100m horden. Zaterdag en zondag haspelt zij haar WK af. Volg haar zevenkamp hieronder op de voet met live-updates.

14u45: Thiam sluit haar eerste dag af met 3795 punten, daarmee komt ze op de zesde plaats te staan op 210 punten van leidster Jessica Ennis-Hill. Bekijk hier de voorlopige tussenstand.

14u20In de eerste reeks van de 200 meter loopt Nafi Thiam naar 25″28, daarmee werd ze 27ste van alle deelneemsters en blijft ze ruim onder haar persoonlijk record van 24″78. Ze komt nu op een puntentotaal van 3795, 125 punten onder haar recordschema.

De Britse topfavorieten Jessica Ennis-Hill en Katarina Johnson-Thompson worden met 23″42 en 23″08 respectievelijk tweede en eerste in hun reeks. De Nederlandse Nadine Visser kwam na 23″78 over de meet, ruim een seconde boven haar persoonlijk record. Het algemene klassement wordt nog steeds geleid door Jessica Ennis-Hill, zij heeft nu 80 punten voorsprong op haar landgenote Johnson-Thompson, Thiam volgt op 210 punten op de zesde plaats.

13u20: Nafi Thiam wint het kogelstoten. Ze gooit de kogel maar liefst 15m24 ver in haar tweede poging, 21 centimeter verder dan haar persoonlijk record. In de tussenstand klimt ze van de tiende naar de tweede plaats met 2934 punten. Olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill heeft nog 34 punten voorsprong op Thiam en 38 op de Nederlandse Nadine Broersen. Thiam blijft wel 79 punten achter op haar recordschema.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse Nadine Visser na drie disciplines al drie persoonlijke records op haar conto heeft staan. Met 13m16 doet ze slechts één centimeter beter en zakt ze naar de zesde plaats. Haar landgenote Nadine Broersen bleef dan weer 70cm boven haar uitgesplitste PR-schema.

7u00: Bij het hoogspringen, het favoriete onderdeel van onze Belgische, vergaat het Nafi Thiam iets minder. Ze worstelde met de lat en had telkens drie pogingen nodig op 1m83 en 1m86. Die laatste afstand bleek dan ook het eindstation te zijn voor Thiam. Hiermee werd ze achtste onder alle deelnemers. In het algemene klassement komt ze op de tiende plaats te zijn, 93 punten achter op haar recordschema (PR: 1m93).

Winst in het hoogspringen was er met 1m89 voor de Britse Katarina Johnson-Thompson. Daarmee komt ze op de tweede plaats te zijn in de tussenstand, net achter haar landgenote Jessica Ennis-Hill. De Nederlandse Nadine Visser is duidelijk in goede doen. Ze blijft op recordschema na ook een PR in hoogspringen: 1m80. Daarmee volgt ze mooi in het spoor van de Britse topfavorieten! De Canadese Brianne Theisen Eaton liet wel een steekje vallen. Zij moest met 1m80 maar liefst 9cm ingeven op haar recordschema.

3u00: Met de 100m horden stond de eerste proef van de zevenkamp op het programma. Thiam joeg er op haar PR van 13″79 dat ze eerder dit jaar in Götzis liet optekenen. Met 34 dames stonden ze aan de start, netjes opgedeeld in vier reeksen. De Belgische moest aan de bak in de tweede reeks en wel in baan negen. De Poolse Tyminska haalt het in Thiams reeks in een knappe 13″52. Thiam verzamelt met haar 13″83 wel meteen 1003 punten. Met die tijd bleef ze dus maar 4 honderdsten boven haar PR. Knappe start! Ze werd daarmee vijfde in haar reeks, maar dat is uiteraard minder van belang in een zevenkamp.

Voor de Amerikaanse Barbara Nwaba duurde de zevenkamp zo’n twintig meter. Ze viel op de tweede horde en kwam enkel pro forma nog over de lijn na 53″20. Ook de Burundese Marthe Koala finishte niet. De Oekraïense titelverdedigster Ganna Kasyanova, gaf in extremis om nog onbekende redenen forfait.

Wat de favorieten betreft: de Britse Katarina Johnson-Thompson zette meteen een sterke 13″37 neer – een PR. De Duitse Carolin Schäfer liet 13″40 optekenen, De Nederlandse Nadine Broersen 13″55. In de vierde en laatste reeks was het dan vooral uitkijken naar Brianne Theisen Eaton, Jessica Ennis-Hill en de Nederlandse Nadine Visser. Ze doken alle drie onder de 13 seconden! Erg sterk voor zevenkampers, al is Visser sowieso al de Nederlandse hordekampioene. Visser trok het laken ook naar zich toe met een PR van 12″81. Ennis-Hill liep naar 12″91, Theisen Eaton naar 12″98.

Bekijk alle uitslagen van de zevenkamp in Peking hier.

Vooraf

Thiam startte deze nacht in Peking met als doel een persoonlijk record neer te zetten. “Een persoonlijk record is belangrijker dan een goeie plaats in de eindstand met een teleurstellend puntentotaal”, zei ze daarover aan de vooravond van het WK. “Een goed puntentotaal wil zeggen dat ik vooruitgang maak en net dat interesseert me.”

Thiams PR dateert van vorig jaar in Götzis, waar ze tot 6.508 punten kwam. In tussentijd verbeterde ze haar individuele PR’s op de 100m horden, in het hoogspringen, het verspringen, het speerwerpen en op de 800m.