Et c’est parti. Samen met 67 andere moedigen liep Abdelhadi El Hachimi dit WK op gang in de marathon. Favorieten voor de start waren vooral Keniaans wereldrecordhouder Dennis Kimetto en landgenoot Wilson Kipsang (verwarrend genoeg met Kiprotich op de borst, terwijl ook Stephen Kiprotich meeliep). Het werd echter een amper 19-jarige, de Eritreeër Ghirmay Ghebreslassie, die met de titel aan de haal ging. El Hachimi strandde na een zeer sterke eerste dertig kilometer op een verdienstelijke 16de plaats.

Vroeg dag voor El Hachimi, het startschot klinkt al om 7u35 plaatselijke tijd. Met de smog valt het mee – de Chinese overheid heeft de steenkoolcentrales in de omgeving enkele dagen geleden tijdelijk stilgelegd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Grootste obstakels zullen de luchtvochtigheid (75%) en de oplopende temperatuur worden (24° bij de start, om en bij de 30° bij de finish).

Opvallend: een twintigtal meter achter de elite-atleten begint gelijktijdig ook een massa in identieke gele vestjes uitgedoste ‘fun runners’ aan een loopwedstrijd over 10km, langs het parcours van de WK-marathon. Mooi idee van de organisatoren wat betreft het motiveren van recreanten door hen dicht bij hun helden te laten lopen; iets minder mooi idee qua praktische gevolgen. Enkele recreanten schieten na de start naar voren, tot in het pak van de elite-atleten. Sterker nog: één van de gele vestjes neemt zowaar de kop van het pak WK-lopers en zal die niet meer afstaan tot net voor het 5km-punt. Het pak, met ook El Hachimi, passeert daar overigens in 16’06, of zowat 2u15-tempo. Aan de eerste bevoorrading geven de atleten nog broederlijk drinkbussen door.

Tijd voor Mongool Bat-Ochir (al goed voor 2u08) om het heft in handen te nemen. Hij slaat na 20 minuten een kloofje met de rest van het pak op de uitgestrekte boulevards van hoofdstad Peking. Het blijkt het signaal voor het echte begin van de race. De groep gaat van bol- naar lintvorm en dit WK is nu écht begonnen. Wanneer het stof weer gaat liggen, blijft een kopgroep van zo’n dertig atleten over, met ook El Hachimi daar nog bij, hij houdt zich achteraan die uitgebreide kopgroep schuil.

10km: Een omvangrijke kopgroep met ook El Hachimi, komt door in 31’51. Aan de tweede bevoorrading net na dat 10km-punt lijkt de Belg even een tandje bij te steken. El Hachimi loopt attent. Te attent? Hij heeft een verleden van snelle starts en helaas ook de daarmee vaak gepaard gaande sterke terugvallen.

Rond minuut 40 vindt Italiaan Pertile het genoeg. Hij neemt resoluut de kop. De Mongool Bat-Ochir en ook de Amerikaan Eggleston volgen en even verder rukt ook El Hachimi op. Hij loopt in vijfde positie, evenwel op de voet gevolgd door de rest van de uitgebreide kopgroep. Verspilt de Belg onnodige krachten?

15km: De nog steeds omvangrijke kopgroep komt door in 47’48. De wedstrijd lijkt plots eindelijk echt op gang te komen. Het tempo gaat omhoog, veel atleten moeten loslaten. Onder hen ook El Hachimi. De Belg moet nu op zoek naar zijn eigen tempo en loopt zowat in 20ste positie. In de kopgroep van zo’n twaalf atleten enkel nog Afrikanen, onder meer de drie Ethiopiërs, de drie Kenianen en de voor Bahrein uitkomende ex-Ethiopiër Dechasa.

Door het onregelmatige tempo kunnen even later de twee Italianen Meucci en Pertile, die een constant tempo zijn blijven lopen, weer aansluiten. Sterker nog, de twee Italianen schieten na 1u01 wedstrijd naar voren en beginnen aan een soort koppeltijdrit. Ze lopen enkele meters voor de kopgroep uit. Ook El Hachimi is weer komen aansluiten! Het 20km-punt wordt gepasseerd in 1u03’23. Er wordt nog met een kopgroep van zo’n 20 atleten voor de prijzen gestreden. De leiders komen halfweg door in een nogal gezapige 1u07 en enkele seconden.

Onverwacht obstakel: de watergordijnen die ter verfrissing van de atleten op verschillende punten van het parcours opgesteld staan. Heel wat atleten wijken uit om de waterdamp te vermijden, onder andere Italiaan Pertile wil geen meter extra afleggen en loopt er dwars doorheen.

Het lijken wel herhaalde weergaven: 1u15 ver en de Italianen Pertile en Meucci hebben weer als koppel de leiding genomen. Ze lopen zo’n dertig meter voor het pak, al krijgt Pertile het snel lastig. Meucci alleen op kop dus. Onderschatten de Afrikanen deze Europeaan met bewezen track record?

25km: Meucci komt enkele seconden voor de rest door in 1u19′. Enkele minuten later wordt hij gegrepen en verschijnt er een nieuw gezicht helemaal vooraan de race. Jawel: Abdelhadi El Hachimi! Net op het moment dat de zevenkampsters met onder meer Nafi Thiam aan hun eerste proef, de 100m horden beginnen. Na enkele minuten staat El Hachimi de koppositie af aan Dechasa. El Hachimi moet niet veel later de kopgroep laten gaan. Er lopen 14 atleten voor hem. Nog altijd sterk. We zijn intussen 1u30 onderweg. Grootste verrassing? Slechts één Keniaan in de kopgroep voorlopig, Wilson Kipsang.

30km: Het is nu de eerder onbekende Mathibelle van Lesotho die voorop loopt. De man van Lesotho heeft zelfs geen naam op zijn borstnummer staan (en verschijnt in de resultaten als Ramonene). Hij passeert de dertig kilometer na 1u35’02. Fertile volgt op 13 seconden, de rest van de kopgroep zo’n zes seconden verderop. Ook El Hachimi maakt nog deel uit van die groep. Hij volgt op 22 seconden van koploper Mathibelle. Die Mathibelle lijkt deze inspanning niet te kunnen gaan volhouden. Hij lijkt wel te sprinten.

35km: De amper 19-jarige Eritreeër Ghebreslassie is op zoek gegaan naar Mathibelle. Hij hangt nog op tien seconden, maar zal de man van Lesotho wellicht snel te pakken krijgen. Kan hij in de voetsporen van zijn bijna-naamgenoot treden en een WK-medaille veroveren? El Hachimi heeft er een moeilijke vijf kilometer opzitten. Hij volgt als 14de op 1’36.

40km: Het lijkt binnen voor Ghebreslassie. Hij loopt 12 seconden voor Ethiopiër Yemane Tsegay uit en 39 voor de Oegandees Munyo Solomon Mutai. El Hachimi heeft een plaatsje moeten toegeven en loopt 15de.

FINISH: Ghebreslassie haalt het in 2u12’27! Tsegay wordt tweede op 40 seconden, Mutai pakt nog eens 22 seconden later het brons. El Hachimi eindigt op een knappe 16de plaats na 2u17’40. Opvallend: de eerste Keniaan, Mark Korir, komt pas als 22ste over de streep na 2u21’19.

Bekijk de uitslag van de marathon mannen hier.