Vijf reeksen 400mH-lopers deze middag, met in de laatste daarvan onze Michaël Bultheel. 24 plekjes in de halve finale lagen te wachten. De weg naar zo’n plaatsje: bij de eerste vier in je reeks eindigen of een van de vier beste verliezende tijden achter je naam krijgen. Wat kon de student geneeskunde?

In reeks 1 imponeert Keniaan Nicholas Bett door autoritair naar 48″37 (!) te lopen, een knaltijd zo in de reeksen. De Jamaicaan Roxroy Cato wordt slechts zesde (in 49″47) en moet de verliezende tijden afwachten.

Opmerkelijk: in de kwaliteitsvolle reeks 2 wéér een Keniaan als winnaar. Boniface Tumuti haalt het in 48″79. Zuid-Afrikaan L.J. Van Zyl schuift in de laatste honderd meter goed op en verwijst zo zevende van de OS 2012 Leford Green naar een vijfde plaats en bang afwachten met 49″33.

Reeks 3: Geen Keniaan aan de start in deze reeks; de kans voor Amerikaan Kerron Clement om die te winnen in 48″75. De vier binnenbanen plaatsen zich rechtstreeks. De Brit Niall Flannery loopt met een seizoensbeste naar een tweede plek, ook de Zwitser Kariem Hussein plaatst zich rechtstreeks als derde. Michael Bultheel probeert zich intussen te concentreren in de call room. De spanning is te snijden.

Reeks 4: Alweer verrassingen. Reekswinst gaat naar de Turk van Cubaanse origine Yasmani Copello. Die loopt een nationaal record en doet maar liefst een halve seconde van zijn PR. Vreemd… Maar ook: Bershawn Jackson, één van de topfavorieten, wordt er genadeloos uitgelopen na fouten op de achtste en vooral ook tiende horde. Hij begint te trippelen en sukkelt zich naar een zevende plaats. Dat de Chinees Wen Cheng zich als vierde plaatst, maakt het stadion blij.

Reeks 5: Vanuit baan 5 probeert Bultheel zich te plaatsen bij de 24 beste 400mH-lopers van de wereld. Nog een Keniaan maakt zijn opwachting. Moet hij daar dan toch maar extra voor opletten? Goeie start van de Belg en ook halfweg loopt hij nog tweede. Hij valt naar plaats vier bij het ingaan van de laatste rechte lijn. Daar wordt het zeer spannend. Razend spannend zelfs. De Japanner Yuki Matsushita gaat Bultheel nog nipt voorbij en op de lijn lijkt ook de Keniaan (het zal toch niet?) zich nog naast de Belg te werpen. Bultheel finisht dus als vijfde of zesde en kijkt bang naar de verliezende tijden. Hij wordt als zesde gegeven in dezelfde tijd als Keniaan Haron Koech in 49″38. Dat is exact ook de derde/vierde/vijfde verliezende tijd. Onduidelijkheid. Neemt men een extra loper mee naar de halve finales? Bultheel wordt intussen wel vóór Nigeriaan Miles Ukaoma gegeven, die in een andere reeks eveneens naar 49″38 liep. Een gunstig voorteken? Ja! De Nigeriaan wordt de ongelukkige en het is Bultheel die als laatste mee mag naar de halve finale!

Bekijk de uitslagen van de reeksen 400m horden hier.