De Belgische 4x400m-ploeg is knap als vijfde geëindigd op het WK in Peking. Het kwartet dat bestond uit Antoine Gillet, Robin Vanderbemden, Jonathan en Kevin Borlée liep een tactisch goede wedstrijd en legde zonder Dylan Borlée beslag op de wellicht hoogst haalbare vijfde plek.

Nog geen uur voor de wedstrijd zag het team van de Belgian Tornados er volledig anders uit. Net als gisteren zou Dylan opnieuw de start voor zijn rekening nemen, dan was het aan nieuwkomer Robin Vanderbemden die Antoine Gillet zou vervangen, om vervolgens Jonathan en Kevin Borlée het te laten afwerken. Het mocht helaas niet zijn, want nadat Julien Watrin al verstek moest geven voor dit toernooi, moest ook Dylan Borlée last minute vervangen worden. Er was regelrecht sprake van last minute, want slechts 10 minuten voor het verzamelen van de atleten aan de call-room (m.a.w. 20 à 25 minuten voor de wedstrijd), viel Dylan Borlée uit met een contractuur aan de hamstring. Hij liep deze blessure op tijdens de opwarming en er werd vastgesteld dat hij niet in staat zou zijn om het beste van zichzelf te geven in de finale.

Antoine Gillet kreeg op zijn beurt dan toch nog een kans in de finale, maar ook de volgorde moest volledig worden omgegooid. Het was Jonathan Borlée die in de startblokken kroop. Vanuit baan 5 liep Jonathan ondanks de omstandigheden een fraaie wedstrijd en gaf hij het stokje ongeveer in vijfde à zesde positie door. Heel wat andere landen hadden net als gisteren hun sterkste loper laten starten, en er was dus nog hoop voor de Belgian Tornados. De totaal onervaren Robin Vanderbemden, nog altijd maar 21 jaar jong, werkte de tweede baanronde af. Hij moest de Fransen voor zich dulden maar kon de zesde positie bestendigen. De kloof met de top vijf werd echter wel groter, maar dat zette Kevin Borlée even later meer dan recht. Kevin, die gisteren nota bene de snelste ronde liet noteren van alle 4x400m-lopers, pakte opnieuw uit met een bijzonder snelle 400m. Hij dichtte in no time de kloof van ongeveer vijf meter met de toplanden en loodste onze ploeg zowaar nog naar een derde plek in de laatste rechte lijn. Maar Antoine Gillet, die zowel mentaal als fysiek amper tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op zijn race, kon die derde positie logischerwijs niet consolideren. De Britten en de Jamaicaan snelden hem al snel voorbij, om uiteindelijk als vijfde te eindigen in een meer dan behoorlijk 3’00″24. Het was Martyn Rooney die namens Groot-Brittannië nog net het brons afsnoepte van Jamaica, beide landen eindigden wel in dezelfde tijd van 2’58″51. Zilver was er weggelegd Trinidad & Tobago dat met 2’58″20 een nieuw nationaal record liep, de Amerikanen veroverde voor de zoveelste maal de wereldtitel in een beste wereldjaartijd van 2’57″82.

Met deze vijfde plek doen de Belgian Tornados even goed als twee jaar geleden in Moskou. Daar bestond het team uit de drie broers Borlée en Will Oyowe en kwam het kwartet uiteindelijk uit op een tragere 3’01″02. Toch kunnen ze, ook met het oog op Rio, zeker tevreden zijn met deze vijfde plek.

Het WK in Peking zit er helaas op, straks krijgt u nog onze Oranje Special en ons WK-journaal om dan vanaf volgende week het vizier te richten op de Memorial Van Damme. Atletieknieuws staat niet stil, of wat had u gedacht?

Volledige uitslag 4x400m-mannenfinale 

POS BIB ATHLETE COUNTRY MARK REACTION TIME
1 USA UNITED STATES USAUSA 2:57.82 WL 0.198
2 TTO TRINIDAD AND TOBAGO TTOTTO 2:58.20 NR 0.177
3 GBR GREAT BRITAIN & N.I. GBRGBR 2:58.51 SB 0.146
4 JAM JAMAICA JAMJAM 2:58.51 SB 0.225
5 BEL BELGIUM BELBEL 3:00.24 0.182
6 FRA FRANCE FRAFRA 3:00.65 0.201
7 CUB CUBA CUBCUB 3:03.05 0.165
8 RUS RUSSIA RUSRUS 3:03.05 0.149