Het is van de Olympische Spelen geleden dat er nog een groot atletiektornooi plaatsvond in het magische Vogelneststadion in Peking. Deze week, zeven jaar na de Spelen, vindt het wereldkampioenschap atletiek er plaats. Door het grote tijdsverschil met China zijn het helaas enkel de nachtuilen of vroege vogels onder ons die kunnen genieten van de volledige ochtend- én avondsessie. Indien u niet tot de voorgaande categorie behoort, of gewoon nog eens een overzicht wilt van alle prestaties van de dag, dan bent u hier aan het juiste adres!

⇒ 50 kilometer snelwandelen mannen

Nadat we gisteren nog een sprint zagen bij de vrouwen in de 20 kilometer snelwandelen, zagen we vandaag bij de mannen over 50 kilometer Matej Tóth die zich solo naar de overwinning wandelde . De Australiër Jared Tallent en de Japanees Takayuki Tanii pakte zilver en brons op het koningsnummer van het snelwandelen.

⇒ Tienkamp mannen

Onze landgenoten Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils werkten vandaag hun tienkamp af. Hoe zij het deden op hun tweede en laatste dag leest u hier. Ook meer informatie over het wereldrecord van Ashton Eaton vindt u via voorgaande link.

⇒ Reeksen 4×400 meter vrouwen

De Verenigde staten kunnen morgen de snelste tijd voorleggen in de finale van de 4×400 meter bij de vrouwen. Zij wonnen hun reeks overtuigend in 3’23″05, gevolgd door die andere topfavoriet, Groot-Brittanië. Ook Nigeria en Jamaica plaatsten zich voor de finale. Polen en China werden gediskwalificeerd.

⇒ Reeksen 4×400 meter mannen

De Belgian Tornados plaatsten zich tijdens de ochtendsessie voor de finale van de 4×400 meter bij de mannen. Meer informatie over de prestatie van de broers Borlée en Antoine Gillet vindt u hier.

⇒ Finale 800 meter vrouwen

Geen zevende gouden medaille voor Kenia, want de Wit-Russische Marina Arzemasova snoepte in de laatste 200 meter de overwinning af van de Keniaanse Eunice Jepkoech Sum. Sum moest in de laatste meters zelfs nog de Canadese Melissa Bishop laten voorgaan. Ook nog opvallend: Alle acht deelneemsters liepen onder de grens van de twee minuten.

⇒ Finale hoogspringen vrouwen

Een foutloos parcours tot en met 2m01 was vandaag genoeg voor goud voor de Russische Maria Kuchina. Haar landgenote  Anna Chicherova ging ook over 2m01, maar faalde onderweg wel twee keer waardoor ze tevreden moest zijn met het brons. Tranen bij zilveren medaillewinnares Blanka Vlasic, zij faalde onderweg een keer op 1m92, waardoor ze het goud liet liggen.

Anna Chicherova - Foto: Erik Van Leeuwen (Wikimedia)
Anna Chicherova werd derde, haar landgenote Kuchina pakte goud.- Foto: Erik Van Leeuwen 

⇒ Finale 5000 meter mannen

De 5000 meter bij de mannen werd, in tegenstelling tot de 10.000 meter, een enorm trage wedstrijd. Nadat de Kenianen geprobeerd hadden om Mo Farah te verschalken met een snelle 10.000 meter, maar daarin faalden, probeerden ze vandaag het omgekeerde. De eerste drie kilometers gingen enorm traag, en vanaf dan ging het tempo gestaag de hoogte in. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde ging de Keniaan Caleb Mwangangu Ndiku aan, met Farah in zijn spoor. Bij het ingaan van de laatste ronde begonnen de twee zich af te scheiden van de rest van het pak. Met nog 200 meter te gaan leek het even dat Farah moest lossen, maar hij versnelde nog eens bij het ingaan van de bocht en zo ging hij op en over Ndiku. Farah won zo voor de derde keer op rij de wereldtitel op de vijf kilometer. Ook opvallend: de laatste kilometer werd afgewerkt in 2’19”, amper acht seconden boven de wereldrecord op diezelfde afstand.

Mo Farah mocht na zijn titel op de 10.000 meter opnieuw aan het feest op de 5000 meter.Foto: Erik Van Leeuwen
Mo Farah mocht na zijn titel op de 10.000 meter opnieuw aan het feest op de 5000 meter – Foto: Erik Van Leeuwen

⇒ Finale discuswerpen mannen

Piotr Malachowski mag dan wel wereldkampioen geworden zijn in het discuswerpen bij de mannen, toch ging bij ons alle aandacht naar Philip Milanov die zijn discus naar een formidabele tweede plaats gooide. Meer lezen over zijn fantastische prestatie doet u hier.

⇒ Reeksen/Finale 4×100 meter vrouwen

De Jamaicaanse vrouwen zorgden met een winnende tijd van 41″07 voor een nieuw kampioenschapsrecord op de 4×100 meter. Slotloopster Shelly-Ann Fraser-Pryce hield in de laatste rechte lijn makkelijk het Amerikaanse team achter zich. Trinidad en Tobago pakte brons in een nieuw nationaal record van 42″03. Het Nederlandse team, met Dafne Schippers, werd helaas gediskwalificeerd.

⇒ Reeksen/Finale 4×100 meter mannen

Alle teams van de 4×100 meter  werden met heel wat show geïntroduceerd aan het publiek, maar eenmaal het startschot klonk was het enkel lopen dat telde. Het Jamaicaanse team ging van in het begin snoeihard, maar ook de Amerikanen gingen snel. De tweede wissel van Jamaica liep bijna mis, maar de stok werd nog net goed gewisseld. Ook bij de Amerikanen liep het bijna mis, de laatste wissel tussen Tyson Gay en Mike Rodgers verliep enorm stroef, waardoor Usain Blot vlot de overwinning thuis bracht voor Jamaica. Amerika werd nipt niet gediskwalificeerd en China pakte zowaar voor eigen publiek brons.

Usain Bolt pakte zijn derde gouden medaille. Foto: Erik Van Leeuwen
Usain Bolt pakte zijn derde gouden medaille. – Foto: Erik Van Leeuwen