Usain Bolt heeft in een interview met Runner’s World hard uitgehaald naar de Amerikaanse sprinter Tyson Gay. Gay werkt hard aan zijn comeback na een dopingschorsing. De tweede snelste man ooit met 9.69 en de wereldkampioen op de 100m in 2007 kreeg strafvermindering nadat hij in 2013 betrapt was op het gebruik van anabole steroïden. Hierdoor werd zijn zilveren medaille van de 4*100m op de Olympische Spelen in Londen met het Amerikaanse team afgenomen, net als al zijn andere resultaten die hij in 2012 en 2013 neerzette.

De snelste man op de aarde, Usain Bolt, vindt dat er geen plaats meer is voor Gay in de atletiekwereld. Gay zou oorspronkelijk twee jaar geschorst worden, maar hij kreeg één jaar strafvermindering omdat hij goed had meegewerkt met de dopingautoriteiten. Mede door het feit dat hij er zijn ex-coach Jon Drummond alle schuld toeschoof. “Hij kreeg slechts een jaar, gewoon omdat hij met de autoriteiten heeft gesproken over hoe het is gegaan en wie hem heeft geholpen. Zo geeft men de boodschap dat, als je betrapt wordt maar alles vertelt wat je weet, de straf wordt verminderd. Dat is het stomste wat ik ooit heb gehoord. De boodschap zou moeten zijn: als je vals speelt, word je uit de sport gezet”, aldus de duidelijk gefrustreerde Bolt.

Tyson Gay op de Memorial Van Damme in 2010 - Foto: Erik Van Leeuwen
Tyson Gay op de Memorial Van Damme in 2010 – Foto: Erik Van Leeuwen

De kans is groot dat we Bolt en Gay deze zomer tegen elkaar zien lopen op de wereldkampioenschappen in Peking. De stad waar de Jamaicaan op de Olympische Spelen in 2008 drie gouden medailles mee naar huis nam. Bolt liet al weten dat hij niet uitkijkt om het tegen zijn Amerikaanse rivaal op te nemen.

“Ik kijk er niet naar uit om tegen Tyson te lopen en niet omdat ik bang ben om te verliezen. Het is omdat ik hem al die jaren zo gerespecteerd heb als concurrent. We stuwden elkaar naar ongekende hoogten, maar om dan te vernemen dat hij het met stimulerende middelen deed, kwam toch wel hard aan”, voegde Bolt eraan toe. “Hij heeft zowel mezelf als de sport in de steek gelaten en dat betreur ik erg hard.”