Met de spotlights op de vele Belgische marathondebutanten zou men de gevestigde waarden al eens uit het oog durven verliezen. Een Lander Van Droogenbroeck (31) bijvoorbeeld: in het verleden al viermaal goed voor 2u16 en zondag voor eigen rekening aan het werk te zien in de marathon van Antwerpen. Waar liggen zíjn ambities? En brengt de versoepelde olympische limiet (2u17) hem misschien ook het hoofd op hol? Een bijdrage van Tim Van der Heyden.

Lander Van Droogenbroeck
Lander Van Droogenbroeck

Schrap het op hol slaan. Het is een nuchtere Van Droogenbroeck die spreekt. “Wat betreft mijn ambities in Antwerpen dien ik realistisch te zijn. Ik heb een voorbereiding achter de rug die goed is verlopen, maar ben niet in PR-vorm.  Salavarda (Van Droogenbroecks trainer, red.) en ikzelf vonden het wel verstandig om de voeling met de marathon te behouden en een volledige marathonvoorbereiding af te werken. Alles met het oog op een voorjaarsmarathon in 2016.” Van Droogenbroeck plant in dat opzicht ook een trainingskamp op hoogte volgend jaar.

Of dat dan niet moeilijk te combineren is met een job, die vele lange voorbereidingskilometers en stages? De gemeentesecretaris van Asse beseft dat hij het heeft getroffen: “Alleen dankzij de inspanningen van mijn vrouw Eva in ons dagelijks leven kan ik het strakke trainingsschema afwerken dat nodig is voor een marathon.”

Nieuw PR

Dat trainingsschema bevatte ook enkele voorbereidingswedstrijden. Op de 10 miles van Oostende naar Brugge klokte de DAC-atleet met 49’14” zowaar nog een nieuw PR – zij het wel gesteund door een aangename rugwind. Over de halve marathon tijdens de CPC-loop (1u07’40”) kon hij dan weer niet tevreden zijn. Gemengde gevoelens dus, maar de gedachte aan Antwerpen als wedstrijdterrein stemt hem algauw weer onverdeeld tevreden. “Samen met teammaat Florent Caelen heb ik goede loopherinneringen aan het parcours en mijns inziens  is het ook een prima organisatie van Golazo, met veel drankposten onderweg.”

En dan passeren de vele Belgische marathondebutanten, onvermijdelijk, de revue. “Ik vind het heel positief dat deze jonge talentvolle atleten zich wagen aan de marathon en ik wens hen het allerbeste toe op deze ‘magische’ afstand.” Van alle debutanten kent Van Droogenbroeck Koen Naert, occasioneel trainingspartner, nog het best. “Koen zal ongetwijfeld een steengoede marathonloper worden.”

We proberen het nog één keer. Of hij dan echt niet stiekem aan die olympische limiet denkt? “In het verleden liep ik viermaal een tijd van 2u16 en het is nog steeds mijn ambitie om mijn PR op de marathon te verbeteren. Het spreekt voor zich dat de Olympische Spelen een enorme uitstraling hebben en dat deelname aan dit prestigieuze sportevenement fantastisch zou zijn. Het is bovendien duidelijk dat het BOIC het op basis van jurisprudentie niet meer kan maken om af te wijken van de gestelde internationale limieten, dus de limiet van 2u17 zal wellicht overgenomen worden… (Er mogen wel slechts drie landgenoten de olympische marathon betwisten; de limiet lopen is mogelijk niet voldoende om ook effectief deel te nemen, red.) Al  dienen we deze ‘soepele’ limiet ook wel in het juiste perspectief te plaatsen: het verschil met de absolute wereldtop is nog gigantisch groot. Neem nu het actuele wereldrecord van 2u02’57” van  de Keniaan Dennis Kimetto. Hij liep dus 42,195km lang ruim 20,5 km/u. Op dat ogenblik is lopen geen sport meer. Op dat ogenblik wordt het kunst.”