Usain Bolt heeft gedaan wat iedereen van hem verwachtte: goud winnen op de 100, 200 en 4×100 meter op drie opeenvolgende Olympische Spelen. Samen met zijn landgenoten Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade won hij de finale van de 4×100 meter in 37″27. Bolt komt nu naast Carl Lewis en Paavo Nurmi te staan met negen gouden medailles.

De ‘Triple Triple’ is dus binnen voor de 29-jarige Jamaicaan die morgen dertig wordt. Hij heeft nu goud gewonnen op de 100, 200 en 4×100 meter op drie opeenvolgende Olympische Spelen: Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. Dat wordt morgen dus een leuk verjaardagsfeestje waar gedanst zal worden op de tonen van reggaezanger Bob Marley, de favoriete muzikant van de snelste man ter wereld. De dansbenen van Bolt zijn alleszins al opgewarmd: na de overwinning op de 4×100 meter volgden enkele danspasjes met zijn landgenoten.

De race van het Jamaicaanse kwartet liep erg vlot. Asafa Powell nam meteen wat voorsprong op de Amerikanen en Yohan Blake verloor als tweede loper niet echt veel van die voorsprong. In de laatste bocht moest Nickel Ashmeade enkel nog de stok tot bij Bolt brengen en zo was het viertal zeker van het goud. In de banan naast Jamaica deed ook nog Japan nog goed mee, zij hielden uiteindelijk de Verenigde staten nog af voor het zilver.

4×100 meter vrouwen: Verenigde Staten oppermachtig vanuit binnenbaan

Bij de vrouwen kon Jamaica niet winnen. De Verenigde Staten, met Tianna Bartoletta, Allyson Felix, English Gardner en Tori Bowi, wonnen vanuit de binnenbaan in 41″01. De laatste keer dat een land goud won op de Olympische Spelen op de 4×100 meter vanuit baan één, was geleden van 1972. Jamaica finishte tweede en zo heeft Olympisch kampioene op de 100 en 200 meter Elaine Thompson geen derde gouden medaille op deze Spelen.

 

1 REACTIE

  1. En wat gebeurt er met het doping geval Nesta Carter(JAM) Beijing 2008.
    Een Russin is toen ook betrapt op doping en ploeg verliest gouden medaille.
    Gelden er voor Monseigneur/Saint Leo Bolt andere regels?

Reacties zijn gesloten.