De Golden Spike Meeting in Ostrava is er opnieuw in geslaagd om voor spektakel te zorgen. Dat leek echter op voorhand al geweten, aangezien onder meer David Rudisha, Mo Farah, Wayde Van Niekerk én Usain Bolt present tekenden. Het was van Niekerk die op de 300m voor dé prestatie van de avond zorgde.

Van Niekerk ging in Ostrava op de eerder ongewone 300m op zoek naar het meetingrecord van ene Usain Bolt. Bolt liep in regenachtige omstandigheden in 2010 (met Jonathan Borlée naast de Jamaicaan) naar 30”97. Van Niekerk mocht vandaag in betere omstandigheden starten en zo geschiedde. De Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder op de baanronde snelde autoritair naar de winst in een tijd van 30”81. Daarmee doet hij beter dan de beste prestatie ooit die tot vandaag op naam van Michael Johnson stond met 30”85. Van een wereldrecord is hier echter geen sprake, aangezien de 300m geen officiële afstand is.  Van Niekerk gaat op het WK in Londen op zoek naar dubbel eremetaal op zowel de halve baanronde, als de volledige baanronde. De racevideo van zijn indrukwekkende 300m vindt u hieronder.

In de werpnummers werden er ook stevige prestaties genoteerd. Anita Wlodarczyk liet haar hamer na 79m76 landen. Die worp van de Poolse was goed voor een meetingrecord. Bij de mannen zorgde haar landgenoot Pawel Fajdek eveneens voor een meetingrecord. Zijn 83m44 is tevens goed voor een beste wereldjaarprestatie. In het speerwerpen zorgde wie anders dan Thomas Rohler voor dé worp van de avond. De Duitser wierp maar liefst twee keer verder dan 91m met als beste worp 91m53. Het was al de derde competitie dit seizoen waar Rohler zijn speer voorbij de 90m laat landen. Christian Taylor wou in het hinkstapspringen niet onderdoen voor de werpers. Zijn 17m57 leverde hem een meetingrecord op.

Een 1000m wordt zelden gelopen, maar zo’n afstand wordt interessant als de wereldrecordhouder op de 800m present tekent. David Rudisha positioneerde zich dan ook net achter de haas, maar de Keniaan leek een nogal stroeve dag te beleven. Zijn aanzet in de laatste 200m was niet zoals we die van hem gewoon zijn en er lagen kapers op de kust. De Keniaan Nicholas Kipkoech rook zijn kans en finishte het sterkst. Hij liet de klok na 2’18”51 stoppen. Rudisha, die naar 2’19”43 liep, moest ook nog de Tsjechische thuislopers Holusa en Sasinek voor zich dulden.

Ostrava maakte ook deel uit van de afscheidstournee van twee levende, lopende legenden. Mo Farah mocht als eerste zijn opwachting maken. Farah had tijdens de 10.000m in zware omstandigheden een vette kluif aan het Keniaanse supertalent Mathew Kimeli, maar in de laatste hectometer toonde hij opnieuw dat zijn snelheid nog niet verdwenen is. De eindtijd van 27’12”09 was bijzaak, aangezien Farah op het WK in Londen wil schitteren tijdens zijn laatste afspraken op de piste, namelijk het verlengen van zijn wereldtitels op de 5.000m en 10.000m. Onze landgenoot Bashir Abdi kwam ook aan de start. Hij ging er in een ultieme poging op zoek naar de WK-limiet. De Gentenaar staakte echter na een kleine vier kilometer de wedstrijd. Een mindere dag en de slechte weersomstandigheden speelden hem te veel parten. Hierdoor zal Abdi alleen deelnemen aan de 5.000m op het WK in Londen.

Usain Bolt – Foto: Tomas Sisk

Last but not least: Lightning Bolt. Al kwam de Jamaicaan niet flitsend uit de startblokken. In het tweede wedstrijddeel liep Bolt voorbij zijn enige stevige concurrent, de Cubaan Yunier Pérez, naar een tijd van 10”06. Er is dus nog werk aan de winkel met het oog op het WK in Londen, maar Bolt kennende zal hij de komende weken alleen maar sneller worden. Pérez kwam wél flitsend uit de blokken met een haast bovenmenselijke reactiesnelheid van 0.106. Het leverde hem een nieuwe PR op van 10’09.

Na afloop van zijn hectometer in Ostrava bedankte Bolt de toeschouwers voor het enthousiasme waarmee ze hem sinds zijn eerste komst in 2006, toen nog als het opkomende Jamaicaanse talent, ontvingen.

https://www.youtube.com/watch?v=ir683_zAyqA