Zondag vindt aan het meer van Rotselaar voor de tweede maal het Vlaams veldloopkampioenschap plaats. Op het eerder snelle en bochtige parcours worden natuurlijk ook gewoon punten uitgedeeld voor de CrossCup, die na Rotselaar nog slechts twee manches kent. We mogen ons dus opmaken voor een strijd op twee fronten.

Bij de dames is het opnieuw uitkijken naar een duel tussen Louise Carton, Veerle Dejaeghere en Almensh Belete. Omdat die laatste terugkeert uit ziekte is Louise Carton topfavoriete, maar ook Dejaeghere zal er alles aan doen om nog één keer een CrossCup manche te winnen. De drie dames zijn aangesloten bij een Vlaamse club waardoor ook de strijd om die titel erg mooi kan worden. Verder is het uitkijken hoeveel weerwerk Veerle Van Linden kan bieden. Het is afwachten of de lange zandstrook er zwaar bij ligt en of die voor grote verschillen kan zorgen. Wat het klassement betreft lijkt Louise Carton niet meer bij te benen.

In de lange veldloop bij de heren is het uitkijken naar de comeback van Koen Naert in het veld. Naert, die nu voor RESC loopt, maakte vorig weekend in Nederland behoorlijk wat indruk en zou al zomaar voor de eerste Belgische plaatsen kunnen meedoen. Voor de dagzege lijkt Dame Tasama de te kloppen man, maar ook Jesper Vander Wielen staat op de deelnemerslijst. De Nederlander maakte twee weken terug indruk op de Europbeker voor clubs, maar vertelde vorig weekend voor onze camera dat hij dit weekend geen wedstrijd zou lopen. Afwachten dus. Favoriet lang Belgische zijde blijft Isaac Kimeli, na zijn successen in Brussel en Hannuit. Ook in het klassement lijkt hij nog moeilijk in te halen. De Vlaamse titel kan hij bijna niet mislopen, al is het toch altijd uitkijken voor Jesse Stroobants, Dries Basemans en zijn eigen trainingsmaatje en man in vorm Thomas De Bock. Tot slot is het de vraag of El Hachimi en Lunders zich kunnen herpakken na enkele mindere crossen.

De korte cross lijkt opnieuw een duel tussen Brecht Bertels en Franky Hernould te gaan worden. Hernould is niet bij een Vlaamse club aangesloten en dus is Bertels favoriet voor de Vlaamse titel. Daarbij verliest hij Yannick Michiels beter niet uit het oog. Ook juniores Dieter Kersten en Simon Debognies werden hier en daar aangekondigd voor de korte veldloop. Als zij van de partij zijn zullen ze hoogstwaarschijnlijk direct voorin meespelen.