De Vlaamse Atletiekliga heeft een dossier ingediend bij de overheid om het Vlaams kampioenschap AC als testevent te organiseren. Krijgt het dossier groen licht, dan volgt er een kans om een relatief normale wedstrijd te organiseren qua aantal deelnemers. Door het blijvende competitieverbod op amateursport staat er komende zaterdag in Lier een tweede micromeeting in openlucht gepland. Een trosje beloften kan er alvast een goede zaak doen met het oog op een EK-selectie.  Het competitieverbod op amateursport wordt in afwachting van mogelijke versoepelingen verlengd tot 31 mei.

Testevents zijn een perfecte gelegenheid voor de overheid om de risico’s in te schatten van bepaalde evenementen met het oog op de zomermaanden. Het Vlaams kampioenschap AC maakt kans om als testevent georganiseerd te worden. De Vlaamse Atletiekliga diende daarover een voorstel in, eind volgende week wordt hierover een knoop doorgehakt. Het Vlaams kampioenschap zou in principe op 16 mei in Lebbeke plaatsvinden, maar er zou zeker sprake zijn van een uitstel met één week naar 23 mei. Normaliter stond dan de Grote Prijs Stad Lokeren gepland. Die meeting zal een andere datum krijgen op de klaarder.

Wordt het dossier goedgekeurd, dan kan er op 23 mei sprake zijn van een werkelijke strijd om Vlaamse outdoortitels. Per discipline zal er sprake zijn van volwaardige wedstrijden een maximum aantal deelnemers van acht per proef. Atleten zullen geen disciplines kunnen combineren, om zoveel mogelijk kansen te geven aan zij die het al lang zonder wedstrijd moeten stellen.

Verlenging van competitieverbod, tenzij versoepelingen opduiken

Het verbod op georganiseerde amateursport geldt overigens nog altijd. Dat verbod loopt op 7 mei af, waardoor er op relatief korte termijn sprake is van vooruitzichten voor alle atleten. Toch is het belangrijk om te duiden dat het wachten wordt op versoepelingen alvorens er opnieuw sprake kan zijn van amateursport voor iedereen. Op 11 mei komt het Overlegcomité opnieuw samen, maar in afwachting is er vanuit de VAL een competitieverbod tot 31 mei. Indien er beslist wordt om te versoepelen, dan wordt dat verbod herzien.

Micromeeting Lier

Paulien Couckuyt – Foto: Golazo

Door het uitblijven van klassieke wedstrijden voorziet de VAL komende zaterdag opnieuw een micromeeting. Atleten die kans maken op deelname aan zo’n micromeeting zijn door de de overheid erkende beloftevolle jongeren of eliteatleten. Voor een mogelijke selectie richting jeugdkampioenschappen komen atleten in aanmerking met een prestatie van de voorbije twee seizoenen die binnen een afwijking van vijf procent op de Belgische selectiecriteria voor het EK U20 en U23 valt. De atleten krijgen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een andere discipline dan hun hoofddiscipline als voorbereiding op hun hoofddiscipline, zodat ze op die manier hun kansen op het behalen van een internationale limiet te vergroten. Ook het inzetten van hazen is toegestaan om atleten te helpen zich te selecteren. Komende zaterdag wordt net zoals in Oordegem twee weken eerder een strik hygiëne- en testprotocol gevolgd. Atleten moeten een negatieve PCR-test van minder dan 48u voorleggen. Alle andere aanwezigen moeten een sneltest laten afnemen alvorens ze toegang krijgen tot het competitieterrein.

In Lier wordt het onder meer uitkijken naar de seizoensopener van op de lage horden voor Belgische kampioenen Paulien Couckuyt en Tuur Bras. Couckuyt heeft er een druk weekend opzitten na de World Relays, maar kan in Lier alvast een interessante test doorvoeren om te zien hoe het gesteld is met haar passenritme.  Bras heeft dan weer z’n zinnen gezet op de limiet voor het EK voor beloften, al wil de atleet van OEH eerst wat wedstrijdritme opdoen alvorens echt te knallen de komende weken. Bij de vrouwen wordt het ook uitkijken naar Eline Claeys, die 58″52 nodig heeft om zich te verzekeren van het EK voor beloften op die 400m horden. Margo Van Puyvelde komt voor het eerst sinds de reeksen van het EK in Berlijn opnieuw aan de start van een 400m horden.

Op de korte sprint wordt het uitkijken naar Kobe Vleminckx, die voor eigen club aan het zomerseizoen begint met een 100m. Bij de vrouwen maken Rani Rosius en Manon Depuydt hun opwachting op de 100m én 200m. Rosius moet 11″47 lopen, wil ze een ticket boeken naar Bergen voor het EK beloften. Daarnaast wordt het uitkijken naar de wedstrijden op de 800m. Bij de vrouwen mogen Mirte Fannes en Camille Muls alvast jagen op een chrono van 2’05″06. Duikt het duo onder die tijd, dan is het meteen ook zeker van deelname aan het EK voor beloften. Bij de mannen verzekerde Pieter Sisk zich alvast van dat EK tijdens de eerste micromeeting van het seizoen. Zaterdag kijkt hij recht in de ogen van Eliott Crestan, die normaal gezien geen probleem mag ondervinden met de limiet van 1’47″76.

Het volledige programma van de micromeeting in Lier kan u hier terugvinden.

Eliott Crestan – Foto: Quinten Lafort