Zondag strijkt de Structabo CrossCup neer in Rotselaar voor de vijfde en voorlaatste manche van het circuit. Aan de ‘Plas van Rotselaar’ worden traditiegetrouw de Vlaamse veldlooptitels verdeeld. Bij de vrouwen wordt het vooral uitkijken of de Britse Kate Holt zich van een tweede opeenvolgende zege kan verzekeren in Rotselaar. Bij de mannen belooft het een open strijd te worden.

Zondag staat de vijfde en voorlaatste manche van de Structabo CrossCup gepland. Na een prachtige recordeditie in Hannuit wordt het nu uitkijken naar wat de atleten te bieden hebben aan de ‘Plas van Rotselaar’. Bij de vrouwen is er zoals gewoonlijk een strijd op twee fronten. Enerzijds lijkt het een duel te gaan worden tussen de Britse Kate Holt en de Nederlandse Jasmijn Bakker. Beide dames waren in het verleden al goed voor overwinningen in de CrossCup. Holt heeft goede herinneringen aan Rotselaar, waar ze vorig jaar wist te winnen. Bakker mocht dan weer het zegegebaar in Mol maken.

Kate Holt – Foto: Golazo

Toch kan het een spannende strijd worden, aangezien Sofie Van Accom dankzij een sterk slotoffensief voor Bakker finishte in Hannuit. De Britse Stéphanie Barnes eindigde op haar beurt dan weer net voor Van Accom, wat de spanning alleen maar ten goede kan komen. Rotselaar betekent ook de terugkeer van Hanne Verbruggen. Verbruggen kreeg af te rekenen met buikgriep net voor de manche in Hannuit en moest toen forfait geven. De marathonloopster staat nog steeds aan de leiding in de Structabo CrossCup en kan zondag een gouden zaak doen in het klassement. Lisa Rooms en Hanna Vandenbussche zullen ongetwijfeld voorin te vinden zijn

“We beschikken over een competitief veld, mét natuurlijk onze winnares van vorig jaar aan de start. Het doet deugd dat atleten van ver willen terugkeren om onze Structabo CrossCup aan te doen. Ik hoop dat onze Belgen zich kunnen verweren tegen het buitenlands geweld”, aldus organisator Jos Van Roy.

Wie profiteert van afwezigheid Kimeli en Bouchikhi?

Lahsene Bouchikhi is één van de schaduwfavorieten – Foto: Jeroen De Meyer

Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi zijn er in Rotselaar nog niet bij. Kimeli vertoeft in Zuid-Afrika voor een trainingsstage. Ook Bouchikhi opteert voor een trainingskamp. Dat opent perspectieven voor kapers op de kust; Dieter Kersten en Michael Somers, maar zeker ook Lahsene Bouchikhi. In de strijd om het klassement is Kersten voorlopig de betere, al kunnen zowel Somers als Bouchikhi nog een manche laten vallen qua resultaat. De afgelopen manches streed Kersten wel telkens mee voor de extra punten aan de tussensprint. Dat zou zomaar het verschil kunnen maken

Na dat trio wordt het langs Belgische zijde ook uitkijken naar Dorian Boulvin, Steven Casteele en de beloften Tim Van de Velde en Guillaume Grimard. Van de Velde toonde zich in Hannuit de betere, maar Grimard zal in eigen provincie het een en ander willen rechtzetten. De Brit Adam Hickey dient als uitdager van de Belgen in Rotselaar. Hickey geldt als aanvoerder van een trosje Britse atleten, een traditie in Rotselaar.

“Ik vermoed dat ik zeker zo goed voor de dag moet kunnen komen als in Hannuit”, vertelt Kersten, die toen vierde werd en tweede landgenoot. “Het zal een mooie, open cross worden, wat de spektakelwaarde zeker ten goede komt. Ik ben benieuwd naar de staat van het parcours. Ik hoop stiekem toch wel op een beetje modder.”

Geen Hendrix op korte cross

Op de korte cross verschijnt de oppermachtige Robin Hendrix helaas niet aan de start. Hendrix bereidt zich volop voor op het BK indoor, waardoor hij zondag links laat liggen. Op het BK is Hendrix er wel opnieuw bij. Daardoor belooft de korte cross van komende zondag een spannende strijd te worden met op papier een hoofdrol voor Clément Deflandre, Valère Hustin en Pieter-Jan Hannes.