De Britse Kate Holt heeft net zoals vorig jaar het zegegebaar mogen maken op de Structabo CrossCup in Rotselaar. Holt kon onze landgenote Hanne Verbruggen in de slotronde bijbenen. Verbruggen verzekerde dankzij haar tweede plaats wel de eindzege in de Structabo CrossCup en stak de Vlaamse veldlooptitel op zak. Jasmijn Bakker vervolledigde het podium. Sofie Van Accom finishte als tweede landgenote op een zesde stek.

Alsof de wind Hanne Verbruggen vleugels had gegeven. De atlete van VITA ging bij de start hevig tekeer en had duidelijk geen schrik van Ciara. Sofie Van Accom klampte in eerste instantie nog aan, maar moest daarna net als de Britse dames Kate Holt, Izzy Fry en Stéphanie Barnes het gat laten vallen. Ook voor de Nederlandse Jasmijn Bakker ging het te snel. Hanna Vandenbussche en Eline Dalemans bevonden zich dan al in de achterhoede.

Een lange solo van Verbruggen leek in de maak, tot Kate Holt aan haar slotoffensief begon. In de allerlaatste ronde ging ze op én over Verbruggen, die uiteindelijk vrede moest nemen met de tweede plaats maar wel de Vlaamse titel binnenrijfde. Jasmijn Bakker werd niet veel later derde. Izzy Fry werd vierde, Stéphanie Barnes vijfde. Na de twee Britse dames kwam Sofie Van Accom als tweede Belgische over de finish. Imana Truyers was in Rotselaar opnieuw van de partij. Ze werd uiteindelijk 16e.

Door als eerste Belgische te finishen doet Verbruggen opnieuw een uitstekende zaak in het klassement. In Brussel zou er al heel wat moeten mislopen om nog de eindzege uit handen te geven. Mathematisch blijft het wel mogelijk voor Van Accom, al moet ze daarvoor rekenen op pech bij de leidster.

Axana Schaeverbeke Vlaams kampioene op korte cross

Op de korte cross werd er eveneens gestreden voor de Vlaamse titel. Het was Axana Schaeverbeke van ACME die als eerste over de finish kwam. Ze liep van begin tot eind aan de leiding en liet daarmee respectievelijk Paulien Nelissen en Zenobie Vangansbeke achter zich.