De Britse Kate Holt heeft de AA Drink CrossCup in Rotselaar op haar naam geschreven. Hold toonde zich op het einde sneller dan onze landgenote Nina Lauwaert, die quasi de hele race het kopwerk verzorgde. De Vlaamse titel was een troostprijs voor de atlete van ROBA. Sofie Van Accom haalde het in de strijd om de derde plaats van Hanna Vandenbussche. Lauwaert verstevigt haar leidersplaats dankzij haar tweede plaats.

De eerste aanval kwam eerder uit onverwachte hoek. Het was Hanne Verbruggen die vanuit haar underdogpositie het tempo de hoogte in stuwde. De anderen lieten die even gebeuren, tot Sofie Van Accom besloot om de jacht in te zetten op Verbruggen. Nog voor de punten van de tussensprint werden betwist, was de atlete van Ninove al bijgebeend waardoor Van Accom opnieuw deze extra punten op haar naam mocht schrijven. Twee ronden lang keek topfavoriet Nina Lauwaert de kat uit de boom, maar nadien gingen de remmen los. Lauwaert sloeg meteen een kloof op de betere Belgische atletes. Enkel de Britse Kate Holt loste de rol niet en volgde in haar spoor.

Vanuit de achterhoede werd duidelijk dat ook Hanna Vandenbussche nog lang niet moegestreden was en een inhaalrace inzette. Ze had even zicht op de derde plek, maar Van Accom stelde orde op zaken en mocht zo als derde mee het podium op. Stéphanie Barnes vervolledigde de top vijf. De strijd om de winst ging tussen Lauwaert en Holt. Lauwaert gaf een goede indruk door heel wat kopwerk voor haar rekening te nemen, maar betaalde hier achteraf wel de prijs van. In de laatste ronde had ze geen antwoord op de versnelling van Holt, die uiteindelijk nog 10 seconden bonus overhield op onze landgenote. De ROBA-atlete neemt wel de Vlaamse veldlooptitel over van Van Accom. Die laatste blijft voorlopig, zonder het in rekening brengen dat de minste prestatie niet wordt meegeteld, wel de leidster in het klassement. Mathilde Deswaef werd twaalfde in Rotselaar en mag zich zo de beste belofte noemen.