Daags na het EK veldlopen werd door de Europese atletiekliga de selectie voor de Bupa Great Edinburgh International Cross Country bekendgemaakt. Op de cross in Edinburgh strijden jaarlijks de sterkste delegaties van Europa, de VS en Groot-Brittannië tegen elkaar. Almensh Belete mag ons land vertegenwoordigen in de Europese selectie.

DSC_0295De selectie voor het Europese team werd vooral gemaakt op basis de uitslag van het EK veldlopen, dat afgelopen weekend in het Bulgaarse Samokov plaatsvond. Almensh Belete werd er verdienstelijk vierde. Het beste resultaat onder de Belgische geselecteerden. Zij is meteen ook de enige geselecteerde voor Edinburgh.

Van vijf naar één

Vorige editie waren er nog vijf Belgische geselecteerden in Edinburgh. Ook Belete was er toen bij en werd elfde. Met Jeroen D’hoedt, Bashir Abdi, Koen Naert en toenmalig Europees beloftenkampioen Pieter-Jan Hannes kleurde een kwart van de mannenploeg zelfs Belgisch. Abdi werd er heel knap derde. Hannes bevestigde zijn vorm met een zevende stek.

De cross in Edinburgh gaat door op zaterdag 10 januari van volgend jaar. Het wordt al de 26e editie van de befaamde veldloop. Vorig jaar won het Britse team, Europa bleef de VS voor in het algemeen klassement. Er zijn ook aparte races voor juniors.

Team Europa

MEN

Senior: Polat Kemboi Arikan (Turkey), Ali Kaya (Turkey), Alemayehu Bezabeh (Spain), Florian Carvalho (France), Mohamed Marhum (Spain), Khalid Choukoud (Netherlands), Stephano La Rosa (Italy), Timothee Bommier (France), Ilgizar Safiulin (Russia), Igor Maksimov (Russia), Vladimir Nikitin (Russia), Elmar Engholm (Sweden).

Junior: Yemaneberhan Crippa (Italy), Said Ettaqy (Italy), Ayoub Mokhtar (Spain), Yohannes Chiappinelli (Italy), Jordi Torrents (Spain), William Levay (Sweden).

WOMEN

Senior: Meraf Bahta (Sweden), Almensch Belete (Belgium), Sophie Duarte (France), Fionnuala Britton (Ireland), Iwona Lewandowska (Poland), Iris Maria Fuentes-Pila , Carla Salome Rocha (Portugal), Sara Treacy (Ireland), Militsa Mircheva (Bulgaria), Gulshat Fazlitdinova (Russia), Yekaterina Sokolenko (Russia), Maureen Koster (Netherlands).

Junior: Alina Reh (Germany), Cassandre Beaugandre (France), Anna-Emilie (Moller), Celia Anton (Spain), Alberte Pedersen (Denmark), Weronika Pyzik (Poland).