Wanneer de flessen bubbels voor het nieuwe jaar stilaan koud staan, weten we dat er nog heel wat eindejaarslopen worden afgewerkt. Ook voor de 35ste editie van de Sylvestercross trokken opnieuw heel wat landgenoten een laatste maal in 2015 hun loopplunje aan. In het Nederlandse Soest was het Almensh Belete die Veerle Dejaeghere – eerder verrassend – het nakijken gaf. Ook bij de mannen won een wederoptredende Belg: Jeroen D’hoedt was er de snelste in de Soestse duinen.

Senioren vrouwen

Almensh Belete - Foto: Tomas Sisk
Almensh Belete – Foto: Tomas Sisk

Op de lange veldloop bij de vrouwen was het bij voorbaat uitkijken naar het duel tussen Veerle Dejaeghere en Almensh Belete. Het was deze eerste, die ondanks haar 42 lentes pas nog 14e werd op het EK veldlopen, maar ook in Soest haar goede vorm meteen etaleerde. Ze voerde van bij de start de forcing en scheidde zich zo af samen met Belete en thuisloopster Ruth van der MeijdenImana Truyers kon het tempo van het drietal niet volgen, maar zou wel vierde worden.

In een boeiende slotfase was het verrassend Belete die Dejaeghere, die al eens won in 2011 en tweede werd in 2012, het nakijken gaf. Voormalig duatlete van der Meijden vervolledigde het podium. Voor Belete was het een eerste overwinning in het zand van Soest. Ze werd de afgelopen edities al eens tweede en derde.

Foto: Johnny De Ceulaerde
Veerle Dejaeghere – Foto: Johnny De Ceulaerde

Het is pas de eerste keer dat Belete, terugkomend van een blessure, Dejaeghere klopt dit winterseizoen. Eerder was de AVR-atlete de betere op de Crosscup-manches in Roeselare en Brussel. Belete won amper drie dagen geleden nog een straatloop in Funchal, op het Portugese eiland Madeira.

Nog in Soest strandde AVLO-atlete Yentl Vandenberghe net naast het podium op de korte veldloop bij de vrouwen.

Senioren mannen

Op de lange veldloop bij de mannen was het die andere landgenoot die volop timmert aan de comeback, Jeroen D’hoedt, die als eerste zijn kaarten op tafel gooide. De CABW-atleet nam de koppositie na amper een kwart van de race en gaf die niet meer af. Hamid El Mouaziz, Marokkaan die in België woont, werd tweede op 23 seconden. Belofte (en voormalig clubgenoot van D’hoedt) Isaac Kimeli werd vijfde.

Yassine Soughou (RCAS) haalde het podium op de korte veldloop bij de mannen. Robin Hendrix haalde de top-5 nog.

Bekijk de resultaten hier.