Elise Vanderelst heeft haar wisselvallig seizoen in schoonheid afgesloten. Tijdens de World Athletics Continental Tour in Zagreb snelde Vanderelst naar een nieuw Belgisch record op de mijl. Met een chrono van 4’26”09 veegde ze het tien jaar oude record van Almensh Belete eenvoudig van tafel. Julien Watrin kwam op de 400m horden tot 49”85.

Hoe verder het seizoen vorderde, hoe beter het Elise Vanderelst verging. Na een tegenvallend WK en EK noteerde de Belgische recordhoudster tijdens de Allianz Memorial Van Damme een knappe 4’04”43 op 1500m. Zondag trok Vanderelst naar het Kroatische Zagreb voor haar laatste wedstrijd van het seizoen.

De MOHA-atlete opteerde deze keer voor de mijl en dat pakte goed uit. Vanderelst kwam met een zevende plaats niet in de buurt van de overwinning, die ging naar Linden Hall in 4’21”10, maar verpulverde wel haar eigen PR met meer dan zes seconden. Niet alleen haar PR ging voor de bijl. Vanderelst dook met 4’26”09 maar liefst twee seconden onder het Belgisch record van Almensh Belete. Belete was in 2012 goed voor 2’28”11. Het is al het derde BR in openlucht voor Vanderelst. Vorig jaar zette ze ook al een recordtijd neer op de 1500m en 1000m.

Ook Julien Watrin kwam in Zagreb in actie. De kersverse nationale recordhouder op de 400m horden kwam tot een vierde plaats in 49”58, bijna een seconde boven zijn eigen BR.