Voor een Ryder Cupgevoel in het veldlopen moest je vandaag in Edinburgh zijn. Atleten uit Europa, de VS en Groot-Brittannië & Noord-Ierland namen het er tegen elkaar op in vier events. Uitgenodigd voor België vanwege een sterk EK: Soufiane Bouchikhi. In de gemengde aflossing mocht ook Renée Eykens deelnemen.  

Holyrood Park werd bij de senioren mannen even Hollywood Park. Spanning! In de beslissende wedstrijd over 8km gingen Hawkins, Korir en Heath er verschroeiend vandoor. Opmerkelijk was dat Mo Farah niet in de voorste gelederen te bespeuren viel. Hij verschool zich in het pak, als een schaduw gevolgd door Soufiane Bouchikhi. Geleidelijk aan schoof de Britse superster wel op, maar hij zou nooit in de buurt van de zege komen. (Hing het trouwfeest van vriend Bashir Abdi nog in de smalle beentjes?) Wie Farah wel bleef volgen, was Bouchikhi. Slechts in de laatste ronde moest hij enkele seconden prijsgeven. Uiteindelijk werden ze respectievelijk 7de en 8ste op 46 en 53 seconden van de winnaar.

De winnaar, dat werd na een razendspannende strijd Korir. Hij beantwoordde alle versnellingen van Hawkins en ging pas in de laatste tientallen meters over de Brit. Ook in de team standings werd het uiterst spannend. De VS haalde het met 149 tegenover de 152 punten van Team Europe.

Eerder, bij de senioren dames, trokken de (sinds kort) Turkse Yasemin Can en Meryem Akdag er al snel vandoor. Fionnuala McCormack ging even mee en hield een terugvallende Akdag binnen schot. Can won het pleit eenvoudig, McCormack kon in de laatste honderden meter nog over Akdag gaan voor het zilver.

In de gemengde aflossing over 4x1000m (man-vrouw-man-vrouw; niet opgenomen in het teamklassement) mocht Renée Eykens de laatste ‘leg’ voor haar rekening nemen. Daarin deed ze het meer dan behoorlijk en moest ze slechts een achttal seconden prijsgeven op Laura Muir, die enkele dagen geleden nog verbaasde met een indoor 5000m in 14’49.