Almensh Belete, Belgisch recordhoudster in de 5.000m, is in verwachting. Zij en haar partner Dame Tasama verwachten in augustus een kleintje. Het zou voor de 27-jarige Belete naar eigen zeggen niet het einde van haar topsportcarrière betekenen.

U zag Almensh Belete al een tijdje niet meer in het veld. Behalve met fysieke kwalen heeft dat te maken met haar zwangerschap, die ondertussen vier maanden ver is. “Het komt nu goed uit, want ik had het al een tijdje moeilijk.” Tijdens de zwangerschap neemt Belete tijd om helemaal te herstellen, en zet ze de trainingen volledig stop. “Maar ik kom zeker terug. Ik wil met nieuwe energie herbeginnen.

Of ze al heeft nagedacht over doelen voor wanneer ze haar comeback maakt? “De marathon blijft een doel voor mij, maar zeker niet meteen. Ik zal eerst weer moeten opbouwen om daarna naar de marathon te gaan.” Op de Spelen in Londen vertegenwoordigde Belete ons land in de 5.000m, en ze zette er met 15’10″24 ook het huidige nationaal record neer. Op het EK veldlopen was Belete twee keer vierde.

Trainer Ivo Hendrix geeft nog wat duiding bij de gang van zaken. “De dokter zei al in de zomer dat Almensh zo vermoeid was dat ze beter even kon stoppen. Ze vertoont nu al een hele tijd symptomen die overeenkomen met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Ze wou absoluut nog verder trainen, maar in november volgde dan toch een noodgedwongen break. Trainen zonder vooruit te gaan heeft geen zin. Gezien lopen toch even niet aan de orde was hebben Almensh en Dame voor een kindje gekozen.

Ook Hendrix is er van overtuigd dat Belete haar laatste wedstrijd nog niet gelopen heeft. “Ik denk dat die pauze haar deugd gaat doen. Het zou me niet verbazen al haar kwalen weg zijn na een lange periode zonder trainingen. Almensch komt zeker nog terug.