Almensh Belete is vorig weekend aan haar seizoen begonnen. In de hoogste divisie van de interclub was ze sterkste in de 3000m na 9’40″24. Het mocht uiteindelijk niet baten voor haar club VAC, die als voorlaatste eindigde en noodgedwongen degradeert uit de hoogste afdeling.

Maar beter nieuws is er voor Almensh Belete’s eigen carrière. Na veel fysieke ellende is ze eindelijk opnieuw gezond. Het lijkt bijna vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet na de moeilijke periode die Belete achter de rug heeft. In januari 2015 begonnen de problemen. Na twee opeenvolgende zware maag- en darminfecties hoopte de lange afstandsatlete gespaard te blijven van verdere lichamelijke klachten. Niets was helaas minder waar, want Belete bleef te maken krijgen met maag- en darmklachten en abnormale vermoeidheid. Gespecialiseerde bloedanalyses leverden weinig op, maar Belete bleef ondertussen in de mate van het mogelijke verder trainen.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Pas in januari dit jaar werd een mogelijke verklaring gevonden bij een gespecialiseerde diëtiste. Na een doorgedreven klinische diagnose had Almensh mogelijk een voedselintolerantie opgelopen als gevolg van de maag- en darminfectie van januari 2015. Met een aanpassing van haar voedingspatroon door bepaalde producten of combinaties te verminderen of achterwege te laten, ging haar gezondheid er stilaan op vooruit. Belete verkeert momenteel nog niet in topvorm, maar timmert stelselmatig aan de weg terug. “Ze heeft nu enkele maanden in stilte aan haar basisconditie gewerkt, waarbij ze van zeer zeer ver moest komen”, legt trainer Ivo Hendrix uit. “Op de interclub heeft ze haar wedstrijddebuut gemaakt, komende zondag loopt ze een 5000m op FBK Games in Hengelo. Weliswaar zonder ambities, enkel om te weten waar ze op dit moment staat. Het is voor haar nog te vroeg in het seizoen om al op een goed niveau te kunnen presteren, maar na Hengelo zullen we evalueren en het vervolg van de planning verder bepalen.”