Almensh Belete strijdt zondag in Roeselare niet mee om de EK-tickets. Ze is al sinds begin 2015 met haar gezondheid op de sukkel, en daar kwam in Mol nog eens ziekte bovenop. Het betekent ook dat ze de top acht plaats bij het EK, die vooropgesteld was om haar elitestatuut bij de VAL te behouden, niet zal kunnen waarmaken.

Al bijna twee jaar is Belete door fysieke klachten niet in staat haar trainingen zoals gepland af te werken. “Het is haar belangrijkste doelstelling om terug helemaal fit te geraken.¬†In de periode september-oktober maakte ze goede progressie en waren we hoopvol dat ze opnieuw voldoende competitief zou zijn om in de winter een aantal crossen mee te doen – zonder concrete doelstellingen maar als onderdeel van haar conditionele herstel en opbouw“, licht coach Ivo Hendrix toe. Presteren op het EK behoorde dus niet echt tot de mogelijkheden, maar er was wel hoop op beterschap. Tot Belete begin november ziek viel: ze kreeg in Mol last van keel en ademhaling en moest opgeven. Ondertussen is er weinig beterschap. “Ze voelt zich nog altijd ziek en verzwakt en staat onder doktersbehandeling. Daarom¬†geeft ze forfait voor de CrossCup in Roeselare.” De afwezigheid van Belete op de selectiecross in Roeselare betekent automatisch ook geen EK-selectie en dus het verlies van haar A2-statuut bij de VAL.