Gisteren vond de CrossCup Relays plaats in het domein de Blaarmeersen te Gent. De uitslagen staan reeds online en wij maakten een  analyse. Omdat het parcours wat veranderd was ten opzichte van vorig jaar, is het moeilijk om echt daarmee te vergelijken. Wel kunnen we de tijden die gisteren gelopen werden, eens onder de loep plaatsen.

Eerst komen we bij de senioren vrouwen. Daar werd al duidelijk dat de eerste loopster die de stok afgaf, Eline Deboth van DCLA, de snelste was over de 1000m. Zij deed in een bochtig parcours met een zware zandstrook 3’26 over haar wedstrijd. Om even terug te kijken naar vorig jaar, de snelste over de kilometer was toen Jenna Wyns van VAC. Zij liep dan een 2’59 over haar 1000m.

Sofie Van Accom was de snelste over de 1500m. - Foto: Tomas Sisk
Sofie Van Accom was de snelste over de 1500m. – Foto: Tomas Sisk

Als tweede loopster was Sofie Van Accom van ACHL ruim de snelste over de 1500m. Dat hoeft misschien niet te verbazen, want Van Accom werd deze zomer Belgische kampioene op deze afstand, maar crossen is toch anders dan op een piste lopen. En Van Accom kreeg pas als 22ste de stok door van haar clubgenote, waardoor ze aan een hele inhaalrace moest beginnen. Uiteindelijk dook ze als enige onder de 5’00 met 4’57. De tweede snelste over deze afstand was de 8-jaar oudere Sigrid Vanden Bempt, zij deed 5’00 over haar één en een halve kilometer. Vorig jaar was Barbara Maveau het snelst over deze afstand, zij deed er toen 4’54 over.

Van alle laatste loopsters was het de 12 CrossCupszege-rijke Veerle Dejaeghere die het snelst liep over de 3000m. De ervaren rot deed over haar afstand 10’23 en is daarmee precies even snel als vorig jaar! Toen was Almensh Belete de snelste met 10’08. De tweede snelste laatste loopster van gisteren was Veerle Van Linden van DCLA. Zij noteerde aan de eindstreep 10’30. Natalie Ameloot van RCG en Stephanie Barnes van CABW noteerden respectievelijk de 3de en 4de beste tijd, waardoor Zenobie Vangansbeke van ACME een 5de tijd klokte.

Dan over naar de mannen. Daar was de snelste over de 1350m Tarik Moukrime van FCL. De eerste loper van gisteren moest dus niet 1500m afwerken zoals vorig jaar, maar 150m minder. Moukrime deed over zijn 1350m 3’49.

De tweede loper van elke team moest 3000m afwerken, net zoals vorig jaar. Toen was Lander Tijtgat van EA met 8’47 de snelste van het pak. Hij liep dit jaar niet als tweede, maar als derde. De snelste over de 3000m gisteren werd Mathijs Casteele van KKS met 8’59. Tweede snelste tweede loper was Michael Brandenbourg van FCL en derde snelste was Koen Naert van EA. Hij had er echter wel een serieuze inhaalrace opzitten, want hij kreeg de stok door vanuit pas 15de positie.

Foto: Tomas Sisk
Alex Kibet bezorgde met een heel snelle 4500m zijn club VAC de titel. – Foto: Tomas Sisk

De laatste loper van elk team kreeg dan 4500m voorgeschoteld, ook net zoveel als vorig jaar. Toen was Dame Tasama van de winnende ploeg VAC ruim de snelste met 13″27. Dit jaar liep er nog iemand van VAC sneller, Alex Kibet. De Keniaan deed er gisteren 13’08 over. Pieter-Jan Hannes van OLSE was met 13″33 de tweede snelste en Lander Tijtgat van EA liep de 3de tijd met 13″42. De 4de en 5de tijd waren respectievelijk voor Isaac Kimeli van OEH en Abdelhadi El Hachimi van FCL.

 

Wilt u alles zelf nog eens analyseren? Of wil u uitslagen van andere leeftijdscategorieën bekijken? De uitslagen van gisteren zijn hier te vinden. Voor de uitslagen van 2012, vorig jaar dus, hoeft u dan weer hier te klikken.