De CrossCup begint morgen aan zijn 41ste jaargang. In het recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare verzamelen zo’n 900 teams voor de Relays, de traditionele openingsmanche. De mannen van OEH domineerden zeven jaar op rij, maar hun tijdperk lijkt nu voorbij. Bij de vrouwen mocht AVLO vorig jaar zegevieren. Het team van Lisa Rooms zal morgen sterk voor de dag moeten komen om dat kunstje over te doen. 

Het recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare mag ondertussen al voor het derde jaar de Relays organiseren. Bij de mannen won er dus nog nooit iemand anders dan OEH. Het team van onder meer Isaac Kimeli, Simon Debognies en Robin Hendrix is namelijk al zeven jaar op rij heer en meester op de Relays. Geen van de drie is deze keer van de partij, waardoor er allicht voor het eerst in lange tijd een andere club op het hoogste schavotje zal plaatsnemen.

Voor de favorietenrol wordt voornamelijk gekeken naar DCLA, de nummer vier van vorig jaar. Het trio treedt opnieuw met exact dezelfde opstelling. Pieter Sisk neemt de eerste 1500m voor zijn rekening. John Heymans, die er net een trainingsstage in Kenia heeft opzitten, neemt daarna het stokje over. Hij mag slotloper Guillaume Grimard in een goede positie de laan uitsturen.

De mannen van DCLA moeten vooral uitkijken voor de nieuwe fusieclub AVLL. Het team zag Michael Somers verkast worden naar CABW, maar heeft met Jochem Vermeulen, Ward Leunckens en de Nieuw-Zeelander Hamish Carson nog steeds drie sterke lopers achter de hand. CABW kan naast de Belgische kampioen in het veld ook rekenen op Louis Vandermessen en Killian Zicari. Zij zijn dus eveneens een geduchte kandidaat voor het podium. Outsiders voor het podium zijn HERVE, het team van Clément Deflandre. Ook voor Ruben Querinjean is het altijd oppassen. Hij had vorig jaar een heel groot aandeel in de tweede plaats van zijn team, maar moet het nu met een heel andere formatie doen.

Bij de vrouwen verschijnt titelverdediger AVLO aan de start, al is het maar de vraag of het team opnieuw kan verrassen. Deze keer stellen ze het namelijk zonder Eline Dalemans. Charlotte Van Hese neemt haar plaats in. Lisa Rooms, die recent nog derde werd tijdens de 4Mijl in Groningen, is slotloopster van dienst. Zij komt tegenover heel wat kleppers te staan.

Lisa Rooms – Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

Zo heeft ACW na beurten van Nanouk Stevens en Charlotte Penneman nog Nina Lauwaert achter de hand om voorin mee te strijden. Ook AVR, ADD en AVLA brengen voor de afsluitende 2800m marathongeweld in de strijd. Hanna Vandenbussche mag voor AVR aan de bak, ADD schakelt Belgisch veldloopkampioene Mieke Gorissen in en AVLA laat Astrid Verhoeven opdraven. AVLA kan naast Verhoeven overigens ook rekenen op nieuwkomer Lotte Scheldeman. Tenslotte wordt het nog uitkijken voor de youngsters van ATLA en het team van WACO. Annelies Nijssen en Fien Peusens zullen zich niet zomaar laten doen en kunnen misschien wel verrassen. Charlotte Mouchet en Chloé Herbiet kunnen eveneen sterk uit de hoek komen. Het belooft dus een heel open strijd te worden bij de dames.

Bekijk de volledige deelnemerslijst hier.