Natallia Dobrynska, in 2008 Olympisch kampioene op de zevenkamp, heeft haar afscheid aangekondigd. De Oekraïnse werd gisteren, tijdens een voetbalwedstrijd van Dynamo Kiev, gehuldigd voor haar roemrijke carrière.

“Ik heb meermaals getraind en aan wedstrijden deelgenomen in dit stadium”, klonk ze voor het talrijk opgekomen publiek. “Ik zette hier mijn eerste nationale record. Het is voor mij heel mooi om hier mijn afscheid aan te kondigen.”

De intussen 31-jarige Dobrynska was op de Spelen van Peking de verrassende winnares op de zevenkamp. Ze verbrak er haar persoonlijk beste met maar liefst 350 punten en won zo goed met een totaal van 6733 punten. Twee jaar later greep ze het zilver op de Europese kampioenschappen. Ook indoor stond de Oekraïnse haar mannetje. In 2012 nog verbrak ze het wereldrecord op de vijfkamp. Op het WK indoor haalde ze toen 5013 punten en was daarmee de eerste vrouw boven de 5000 punten-grens.

Amper enkele weken later sloeg het noodlot toe. Haar partner en coach Dimitri Polyakov liet in leven in de strijd tegen kanker. Dobrynska kwam de schok nooit volledig te boven, getuige ook haar opgave op de Spelen in Londen datzelfde jaar. Het werd meteen haar laatste deelname aan een wedstrijd.

“Het is vaak moeilijk voor atleten om toe te geven dat het einde daar is”, klonk Dobrynska nog. “Je denkt altijd dat er nog meer in je carrière steekt, maar op een bepaald punt moet je het durven laten gaan. Ook dit jaar dacht ik nog dat ik klaar zou zijn voor Moskou, maar het was tevergeefs. De spirit was eruit. En dat moet je aanvaarden.”

Dobrynska zegt dan wel haar actieve sportcarrière vaarwel, maar hoopt zeker nog verbonden te blijven met de sport. Recent nog werd ze verkozen als vice-voorzitter van de EOC Athletes Commission. “Dat opent deuren voor mij. Ik hoop de sport zo vanuit de andere kant te kunnen ontdekken en verbeteren, maar eerst moet ik mijn Engels dringend bijschaven”, lachte ze.