De CrossCup Relays in Berlare waren vandaag de start van een hoopvol veldloopseizoen. Aan het Provinciaal Recreatiedomein Nieuwdonk stonden vandaag de beste teams van het land aan de start voor een eerste krachtmeting. Bij de vrouwen was AVLO de beste, terwijl de mannen van OEH voor de zevende maal op rij aan het langste einde trokken. Hieronder enkele reacties van prominenten.

Lisa Rooms (AVLO)

“Superleuk zo’n overwinning én een mooi cadeau om aan mijn nieuwe club te geven. Het is echt zalig. Het publiek heeft er wel voor gezorgd dat ik snel van start ging, wat ik toch even moest bekopen. In de tweede ronde wilde ik naar Imana (Truyers; red.) toe. Het was niet vanzelfsprekend, want het werd een lange sprint en Imana hield lang vol. Vooraf hadden we gehoopt op het podium, want op papier was er geen enkel team topfavoriete. Mijn teamgenoten hebben het super gedaan, dus dit doet deugd.”

Vanessa Scaunet (CABW)

“Ik heb heel hard afgezien vandaag. Pas drie weken geleden heb ik de trainingen hervat, dus het was best zwaar om opnieuw die hogere tempo’s op te zoeken. Ik heb puur op karakter gelopen vandaag, maar ben heel tevreden over wat ik heb laten zien. Dat ik met Camille Muls kon meelopen betekent toch dat mijn niveau nu al behoorlijk goed is. Op training voelde ik enigszins ook wel aan dat ik stappen heb gezet tegenover vorig jaar. Deze winter wil ik vooral crossen in functie van de piste. Mijn eerste doel is dan ook mij in Roeselare plaatsen voor de Relays op het EK. Na nieuwjaar hoop ik de overgang naar de indoorpiste te maken. Of er dan nog crossen in mijn planning passen moet nog bekeken worden.”

Mieke Gorissen (ADD)

“Het was heel zwaar vandaag en weer iets totaal anders. Ik heb er echt van genoten. Toen ik het stokje kreeg had ik geen idee waar ik mij in de wedstrijd bevond, totdat er iemand aan de zijlijn riep dat ik meestreed voor de derde plaats. Ik heb toen het vuur uit mijn schenen gelopen en niet meer omgekeken. Normaal gezien ga je mij deze winter vaker in het veld zien. Op zich is het veld niet mijn natuurlijk biotoop, maar ik weet wel dat het helpt om de winter sterk door te komen. De sfeer op zo’n cross is ook met niets te vergelijken. Of ik de volledige CrossCup afwerk zal afhangen van de combinatie met mijn werk. In de auto onderweg naar deze cross heb ik de hele rit mijn lessen voorbereid, dus de combinatie sport-werk is niet altijd ideaal. Een echte marathonvoorbereiding staat nog niet meteen op de planning. Ik heb nu twee marathons op korte tijd gelopen en merkte dat kleine pijntjes elkaar opstapelden. Het was nooit erg genoeg om niet te lopen maar toch een signaal om rustiger aan te doen.”

Foto: Tomas Sisk

Robin Hendrix (OEH)

“Mijn laatste cross dateert alweer van even geleden, dus het was er weer even inkomen. Door het veld ploeteren is toch een heel ander gevoel dan op de piste of de weg. Je wil heel hard lopen, maar dat gaat niet door de slijk. Deze inspanning sloeg ook direct op mijn ademhaling waardoor ik toch even schrok. We stonden vandaag als favorieten aan de start, ook al wisten we dat er stevige concurrentie aanwezig zou zijn. Druk was er dus zeker, maar de vorm zit bij iedereen goed waardoor we wel in onszelf mochten geloven. De vorige wedstrijden hebben zeker mee voor dat vertrouwen gezorgd.”

Ruben Querinjean (WACO)

“Valère (Hustin; red.) en Jean-Pierre (Weerts; red.) hebben uitstekend werk afgeleverd. Toen ik de stok kreeg, zag ik Michael Somers voor me. Ik wist dat ik bij hem moest geraken, omdat het niet makkelijk is om het juiste ritme te vinden. Hij duwde in de tweede ronde door en ik moest toen even passen. Mijn trainer riep me toe om in de slotronde alles op alles te zetten en daardoor kon ik nog beslag leggen op de tweede plaats. Ik werk komende winter de volledige CrossCup af op de korte cross normaal gezien.”

Michael Somers (LYRA)

“Ik voelde wel dat ik puur basiswerk heb getraind. Op de 10 Miles lukte dat wel om in orde te zijn, maar voor zoiets explosief als vandaag miste ik nog wat scherpte. Al moet ik wel toegeven dat Ruben Querinjean outstanding was. Ik heb een heel goede wedstrijd kunnen lopen en heb een mooie tempo ontwikkeld. Ik mik de komende maanden uiteraard op het EK cross. Het is moeilijk om generaties te vergelijken, maar het voelt alleszins wel als één van de sterkste Belgische lichtingen ooit. Ik maak elk jaar progressie en moet toch telkens opnieuw vaststellen dat het bikkelen is voor die plaatsen voorin.”

Michael Somers en Ruben Querinjean – Foto: Tomas Sisk