Soufiane Bouchikhi zette tijdens de Structabo CrossCup Relays in Berlare de snelste tijd van alle slotlopers neer. Het was de eerste echte prikkel voor de atleet van RFCL sinds het WK in Doha. Bouchikhi nam na het WK twee weken welverdiende rust, maar verraste zichzelf toch aangenaam in Berlare. Onlangs voerde de Belgische kampioen in het veld een trainerswissel door.

Soufiane Bouchikhi nam na zijn 14de stek tijdens de 10.000m op het WK in Doha twee weken rust. Met amper één week training verscheen de atleet aan de start van de Structabo CrossCup Relays. Hij overtuigde echter door de snelste tijd te noteren op de afsluitende 4.300m om zo zijn club aan de derde plaats te helpen.

“Het was verrassend goed. Ik had nog niet verwacht om zo voor de dag te komen. Ik ben van coach veranderd en het WK ligt ligt nog maar een goede drie weken achter ons. Ik heb het lichaam goed laten rusten, dat was ook wel nodig. Dit was in feite mijn eerste intervaltraining en dat heb ik ook gevoeld. Zelfs mijn keel is verzuurd en dat heb ik meestal na mijn eerste zware trainingen. Ik weet niet waar mijn concurrenten staan na het speciale seizoen, maar bij mij bolde het alvast lekker. Ik ben snel gestart wat niet van mijn gewoonte is. Daardoor had ik snel zicht op de derde plaats, wat me extra gemotiveerd heeft”, aldus Bouchikhi.

Soufiane Bouchikhi tijdens de Structabo CrossCup Relays – Foto: Golazo

In Mol, de eerste individuele manche van het regelmatigheidscriterium, verschijnt de atleet niet aan de start. Bouchikhi laat voorlopig alleen die manche vallen en wordt daardoor meteen dé kandidaat-eindwinnaar bij uitstek van de 38ste Structabo CrossCup. Het EK veldlopen is geen doel op zich. “Mol ligt in het midden van mijn belangrijke opbouwweken. De komende weken staan kilometers en basiswerk centraal. Het zou niet verstandig zijn om dat werk te gaan onderbreken. In Roeselare verschijn ik uiteraard wél aan de start. Het EK is geen hoofddoel. Ik schat de kans eerder klein dat ik aan de start verschijn. Als het toch heel goed draait in Roeselare, dan bestaat er een kans dat ik naar het EK trek”, vult de specialist in het veld aan.

Over trainerswissel: “Nood aan nieuwe prikkels”

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

Midden oktober maakte Bouchikhi zelf bekend dat hij zijn samenwerking van negen jaar met Luk Verlaenen had stopgezet. Hassan Ait Habbou is nu de nieuwe trainer van de atleet. Een weloverwogen keuze. “Ik kan Luk niks verwijten. Hij heeft me enorm veel laten bereiken en ben hem daar zeer dankbaar voor. Ik heb echter nood aan nieuwe prikkels. Louise (Carton; red.) heeft dat onlangs in een interview met jullie zeer goed verwoord. Hassan is een clubtrainer die ook mijn vrouw al enkele jaren begeleid. Op die manier ken ik hem al enkele jaren. Op amper twee kilometer sta ik aan zijn deur. Het is dus ook praktisch een stuk gemakkelijker”, verduidelijkt de 29-jarige atleet.

Onder meer krachttraining werd alvast geïntroduceerd door zijn nieuwe trainer. “Ik ben inderdaad onlangs voor het eerst gestart met krachttraining. Het is natuurlijk afwachten hoe mijn lichaam erop zal reageren. Na mijn opbouw hoop ik wel de volledige CrossCup af te werken. Ik heb afgelopen zomer gevoeld dat mijn vorige winter zo zwaar verstoord was door blessures. Nu wil ik die crossen echt meepakken om sterker voor de dag te komen op de piste in 2020”, besloot Bouchikhi.