De CrossCup, dat met EnergyVision een nieuwe naamsponsor verwelkomde, begint zondag aan zijn 42ste editie. Het veldloopcriterium wordt zoals vanouds afgetrapt in Berlare met de relays, waar gezocht wordt naar opvolgers voor AVLO bij de vrouwen en ROCKNRUN bij de mannen. AVLO haalde het vorig jaar voor de tweede opeenvolgende, maar lijkt in afwezigheid van Lisa Rooms kansloos voor een drie op een rij. Het ROCKNRUN van Ruben Querinjean treedt wel met hetzelfde drietal van vorig jaar aan, al zijn zij verre van zegezeker.

Met een EK veldlopen in eigen land zijn de belangen dit veldloopseizoen groter dan anders. Heel wat atleten zijn erop gebrand om er op 10 december bij te zijn in Brussel. Deze zondag kunnen zij al het nodige ritme opdoen tijdens de EnergyVision CrossCup Relays in Berlare. Een week later mogen de atleten zich in Roeselare voor het eerst individueel proberen tonen, al worden er dit keer geen EK-tickets uitgedeeld op de Schiervelde. Dat is pas voor op het BK in Hulshout op 19 november.

Tijdens de EnergyVision CrossCup-manche in Berlare zijn er al meteen heel wat potentiële EK-gangers van de partij. Lisa Rooms, de topfavoriete bij de dames, moest zich door een spierscheur in de kuit weliswaar noodgedwongen afmelden. Daardoor lijkt een derde overwinning op rij voor AVLO in principe uit den boze. Met Isaura Rossaert, Charlotte Penneman en Victoria Warpy solliciteren er wel andere Waaslanders naar een hoge podiumplaats.

Foto: Peter Wagemans

ACW mag echter stevige concurrentie verwachten. Zeker een handvol teams kunnen zich zondag in de voorste linie mengen. Het KAV Roeselare van Hanna Vandenbussche en Julie Voet en de gemengde ploeg van Charlotte Van Laethem, Annelies Nijssen en Belgisch kampioene korte cross, Marie Bilo kunnen zich voorin melden. Ook het gemengde team met onder meer Thomas Juliette en het ALVA van Lotte Scheldeman zijn potentiële klanten voor het podium. Met slotlopers Jana Van Lent (RESC) en Imana Truyers (CABW) zijn er ook kansen langs LBFA-zijde. Vice-Belgische veldloopkampioene Chloé Herbiet is een opvallende aanwezige op de startlijst. De vraag rijst wat zij amper twee weken na haar geslaagd marathondebuut in Eindhoven kan klaarspelen.

Bij de mannen zoeken we een opvolger voor het team ROCKNRUN van Ruben Querinjean. Querinjean ondervindt last aan het scheenbeen maar is zonder ongelukken opnieuw van de partij. Hoewel hij naar eigen zeggen niet in zijn beste vorm is, heeft hij met Maxime Delvoie en Antoine Senard aan zijn zijde wel twee specialisten in het veld naast zich. Het grote gevaar zou kunnen komen van het Leuvense collectief. DCLA gooit namelijk Pieter Sisk, Dries Basemans en Guillaume Grimard in de strijd.

Foto: Peter Wagemans

Met onder andere Clément Deflandre in de ploeg komt ook Herve met sterke papieren opdraven. Zij hebben een tweede plaats te verdedigen. Lyra-Lierse, de nummer drie van vorig jaar, kan rekenen op WK-ganger Jochem Vermeulen, Ward Leunckens en Nicolaï Saké. Hoewel Vermeulen nog maar net de trainingen weer hervatte, mogen de wit-rode troepen hoog mikken. Marathonloper Michael Somers ruilt ruim een maand na het behalen van de olympische limiet zijn carbonschoenen alweer in voor cross spikes. Somers treedt aan met zijn twee jongere broers en kan zich dus zonder druk het veld induiken.

Zelf jouw favorieten aanduiden?

Selecteer jouw ultieme veldloopteam, bestaande uit acht atleten, en blijf daarbij binnen een budget van 50M. Dat is de opzet van ‘crosscupmanager‘, een nieuw initiatief waarbij jij jouw kennis over veldlopen kan uitspelen.

Klik snel door naar de website en speel gratis mee.